“IN MEMORIAM VASILE CONȚIU” FESTIVAL - CONCURS NATIONAL DE FOLCLOR PENTRU TINERI INTERPREȚI

Distribuie pe:

Primăria și Consiliul Local al Comunei Rîciu, Asociația pentru dezvoltare și cultură Mureș, în parteneriat cu Consiliul Județean Mureș, Centrul Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș organizează cea de-a VIII-a ediție a Festivalului - concurs național de folclor pentru tineri interpreți, “IN MEMORIAM VASILE CONȚIU”. Prin intermediul său se dorește valorificarea muzical - interpretativă, autenticitatea cântecului tradițional românesc, dar și a portului popular. Totodată, scopul festivalului este de a menține vie memoria celui care a fost profesor, etnomuzicolog, dar și interpret al cântecului tradițional din Câmpia Transilvană - Vasile Conțiu. Astfel, se oferă posibilitatea tinerilor interpreți, care cunosc și respectă valoarea autenticului tradițional din folclorul românesc, să ducă mai departe activitatea, numele și repertoriul lui Vasile Conțiu.

Evenimentul va avea loc în perioada 18-20 iulie, în municipiul Târgu-Mureș și comuna Rîciu, jud. Mureș.

Desfășurarea concursului

Festivalul-concurs național de folclor pentru tineri interpreți “In memoriam Vasile Conțiu”, este deschis tuturor tinerilor interpreți vocali de muzică populară, cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 ani, care dovedesc atât calități interpretative deosebite, cât și respect vizavi de portul național. Aceștia vor interpreta două cântece: un cântec (doină, baladă, cântec doinit) fără acompaniament orchestral - maxim două strofe, și un cântec (de preferință ritmat) cu acompaniament orchestral. La final, în maximum 2 minute, se va prezenta costumul popular, în grai local. Timpul maxim acordat fiecărui concurent va fi de 7 minute. Acompaniamentul muzical pentru concurs și recitalul va fi susținut de Orchestra Grai Ardelean, condusă de Florin Cismaș.

Organizatorii asigură cazarea și masa, pe perioada concursului, pentru toți concurenții care trec de preselecție și care provin din alte județe. Concurenții minori au dreptul la un singur însoțitor pentru care organizatorii plătesc cazarea și masa. Cheltuielile de transport vor fi suportate de concurenți sau instituția culturală pe care o reprezintă.

Președintele juriului (format din specialiști în domeniu) va fi Violeta Ianculescu, realizator Societatea Română de Radiodifuziune. Se va puncta calitatea vocii și a interpretării, autenticitatea repertoriului, frumusețea și autenticitatea costumului popular și ținută scenică. Programul cuprinde și un recital al interpreților consacrați.

Spectacolul de gală al laureaților și al invitaților speciali va avea loc în 20 iulie, în comuna Rîciu, Mureș, pe scena special amenajată în aer liber, în cadrul Târgului de Sf. Ilie.

Lasă un comentariu