MINISTRUL MUNCII, MARIUS BUDĂI: ROMÂNIA NU INTRĂ ÎN COLAPS DIN CAUZA PENSIILOR CARE NU SUNT PE BAZĂ DE CONTRIBUTIVITATE

Distribuie pe:

„Din cele 9.312 pensii (de serviciu n.r.), undeva la 5.306 sunt la peste 10.000 de lei, iar restul de 4.000 sunt la sub 10.000 de lei. Și o parte din aceste pensii sunt pe bază de contributivitate, completarea vine de la bugetul de stat. Din această valoare nu intră România în colaps sub nicio formă, de fapt din toată valoarea pensiilor a celor 5 milioane de pensionari, nu intră România în colaps. Probabil se discută mai mult de moralitate. Atâta timp cât în baza de jos avem foarte multe pensii mici, noi acolo trebuie să lucrăm și să ne concentrăm", a explicat Budăi, în cadrul unei emisiuni TV.

Întrebat de ce a fost nevoie de ordonanță pe Codul administrativ pentru pensiile din administrația locală, ministrul a răspuns că la ora actuală sunt primari care au avut mai multe mandate și au ieșit cu pensii de 1.200-1.400 de lei, calculate doar pe ceea ce au lucrat. „Eu îmi asum ceea ce spun. Sunt oameni care au fost 4-5-6 mandate primari, a căror perioadă nu a fost perioadă de contributivitate și s-a calculat pe ceea ce au lucrat. Au (pensie n.r.) 1.200 - 1.400 de lei.(...) Dacă vrem în administrația publică oameni care să își asume dezvoltarea unei unități administrativ-teritoriale, cred că trebuie să ieșim un pic din ipocrizie și să fim conștienți că acel om trebuie să fie bine reprezentat și bine îmbrăcat și să aibă gândul doar la acea unitate administrativ-teritorială", a explicat ministrul Muncii.

În opinia sa, toate partidele din opoziție „au ieșit acum cu chestia cu pensiile speciale și lovesc în noi cu pensiile speciale", deși toți europarlamentarii din opoziție ar putea să propună, inclusiv la nivelul UE, proiecte de renunțare la indemnizațiile de serviciu după încheierea mandatului.

„Legat de pensiile speciale, noi am spus că vom avea o discuție în Guvern, vom discuta cu toți cei implicați și nu le-am pus pe toate într-o căciulă și nu am făcut o harababură. Eu le spun în felul următor: pensii pentru demnitari au acum și USR, și PMP, și PNL, au acum europarlamentari. Pentru toți acești europarlamentari în Parlamentul European, la Comisia Europeană, la Consiliul European există aceste indemnizații de serviciu după încheierea mandatului. Îi rog dacă sunt atât de corecți și atât de aspri cu pensiile speciale să înceapă de sus, din vârful Uniunii Europene, și să depună acolo proiecte de renunțare la acestea. Chiar îi provoc pe această cale să facă acest lucru în Parlamentul European (...) Colegii din opoziție au făcut o harababură totală pentru că au băgat toate pensiile acestea într-o căciulă și pensiile personalului navigant și pensiile militare și pensiile din apărare și ordine publică, alături de magistrați, toate pentru ei erau pensii speciale", a subliniat Marius Budăi.

Ministrul a adăugat că toate aceste pensii de serviciu, pe noua lege, nu vor mai crește decât pe porțiunea de contribuții.

Conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), numărul de beneficiari de pensii de serviciu era, la finele lunii mai 2019, de 9.303 persoane, în creștere cu 14 persoane față de luna precedentă.

Cei mai mulți, respectiv 3.790, erau beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor și judecătorilor. Pensia medie în cazul acestora a fost de 18.180 lei (18.150 de lei în aprilie), din care 16.997 lei cota suportată din bugetul de stat, iar diferența din bugetul asigurărilor sociale de stat.

De Legea privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic și consular al României beneficiau 849 de persoane. Pensia medie era de 5.531 lei, din care 3.367 lei suportați de la bugetul de stat.

În ceea ce privește beneficiarii privind statutul funcționarului public parlamentar, numărul acestora era de 806 de persoane, pensia medie ridicându-se la 4.451 de lei (2.694 lei de la bugetul de stat).

Potrivit sursei citate, de Legea privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă din România beneficiau 1.452 pensionari, iar pensia medie se ridica la valoarea de 10.875 lei, din care 7.694 lei suportați din bugetul de stat.

Pensii de serviciu pentru beneficiari de la Curtea de Conturi s-au acordat unui număr de 604 persoane, media fiind de 7.747 lei, din care 4.335 de lei cota suportată din bugetul de stat.

De asemenea, de prevederile legale privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al Parchetelor beneficiau 1.802 pensionari, pensia medie fiind de 4.233 lei, din care 2.554 lei suportați din bugetul de stat.

Potrivit ministrului Muncii, numărul de beneficiari de pensii de serviciu, la finele lunii iunie 2019, era de 9.312. (sursa - agerpres.ro)

 

Lasă un comentariu