STATINELE REDUC RISCUL DE DECES LA PACIENȚII CU DEMENȚĂ

Distribuie pe:

Cercetătorii suedezi de la Institutul Karolinska, citați de descopera.ro, susțin că folosirea statinelor (clasă de medicamente care inhibă acțiunea unei enzime implicate în producerea de colesterol de către ficat și scad nivelurile de lipoproteine cu densitate scăzută cu 25 - 45%, folosite în special în tratamentul hipercolesterolemiilor, dar și pentru a reduce riscul de apariție a bolilor coronariene) se asociază în mod semnificativ cu reducerea riscului de deces la pacienții cu demență.

„În studiul nostru am analizat datele a 44.920 de pacienți suedezi diagnosticați cu demență, între anii 2008 și 2015. Cercetarea a arătat că statinele au redus cu 22% riscul de deces produs din orice cauză, comparativ cu cei care nu foloseau aceste medicamente.

Totodată, studiul a relevat că pacienții care iau statine au un risc mai redus cu 23% de a face atac vascular, care este de trei ori mai probabil la pacienții cu demență medie și de șapte ori mai probabil în rândul pacienților cu demență severă.

Efectul protectiv al statinelor este mai puternic la pacienții sub 75 de ani (reducere cu 27%) și la bărbați (26%), dar și femeile și ceilalți pacienți mai în vârstă beneficiază, însă într-o proporție mai mică (17% și respectiv 20%). Pacienții cu demență vasculară, a doua cea mai comună formă de demență după Alzheimer, au avut, de asemenea, un risc de mortalitate cu 29% mai mic.

Supraviețuirea la pacienții cu demență este variabilă, iar studiile anterioare au identificat mai mulți factori asociați cu supraviețuirea și riscul de atac vascular la acești pacienți. Scopul acestui studiu a fost de a analiza asocierea dintre utilizarea statinelor și riscul de deces și accident vascular cerebral la pacienții diagnosticați cu demență.

Deocamdată, nu putem decât să arătăm o asociere, dar nu putem demonstra fără echivoc faptul că statinele determină acest declin al mortalității. În orice caz, rezultatele noastre sunt încurajatoare și sugerează că pacienții cu demență beneficiază de pe urma statinelor în mod similar celor care nu au demență.

Demența afectează circa 10 milioane de persoane în Europa, fiind cauza principală de dependență și dizabilitate la persoanele în vârstă. Se estimează că până în 2030, numărul cazurilor se va dubla, în mare parte din pricina îmbătrânirii populației. Prevalența demenței crește exponențial pe măsura înaintării în vârstă, afectând 5% din populația de peste 65 de ani și până la 50% din cea de 90 de ani", afirmă oamenii de știință suedezi.

Lasă un comentariu