VASILE, NU TE-AM UITAT!

Distribuie pe:

Sau, “dragă mi-o fost mie lumea”.

A trecut aproape un pătrar de veac de când prietenul nostru a părăsit familia, prietenii și colegii.

În februarie 1984, am îndrăznit, rugat fiind de Vasile Conțiu, să scriu câteva rânduri despre solistul model, un tenor cu glas catifelat, inedit, apreciat de toți specialiști.

Figura lui liniștită, zâmbitoare, m-a îndemnat să mă înclin spre a aduce la bun sfârșit intenția.

Crezul muzicii populare era clar, să îndeplinească acest dar Divin lăsat de bunici și părinți, drept port drapel pentru această familie iubitoare de români.

Imboldul tânărului student la Conservatorul Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, l-a ambiționat, muncind înzecit cu maeștrii consacrați.

După o viață de dezbateri, creații și afirmări locale, naționale și nu numai, Vasile Conțiu, în opinia specialiștilor, este produsul de valoare dat de Mureșul Muzical în fața lui Petre Săbădeanu și a Vetei Biriș, soliști consacrați, cu succes la public.

A avut șansa să se afirme alături de trei români adevărați: Ioan Florea, Gheorghe Gozaru și deasupra lor un ...Iulius Moldovan, un talent scriitoricesc risipit, din păcate, în vâltoarea vremurilor. Rămân memorabile dezbaterile estetice în care discuțiile privind evoluția muzicii populare erau la un loc de cinste. O altă temă mult abordată era evoluția muzicii populare în condițiile globalizării, când multe influențe negative pot acosta puritatea, frumusețea, varietatea și densitatea muzicii noastre multimilenare. Momentele cele mai relaxante erau cele pline de profunziune ale interpretării lui Vasile în fața prietenilor. Înflorit-a Ruguțu pentru Gheorghe Gozaru, purtatul de Sărmaș pentru profesorul Iulius Moldovan și învârtitele din zona Râciu, Band, Mădăraș.

Activitatea de bază a lui Vasile era cântecul muzicii noastre inegalabile, variate și de o prospețime mereu actuală. Zilele sufocante ale lui iunie ne-au determinat în iulie să audiem mai multe piese muzicale ale lui Vasile Conțiu, care prin interpretare ne încălzeau sufletul și trupul.

Un precept din viața marelui cântăreț era: “Trebuie făcut!”.

Așa au apărut “cântare Mureșeană” pentru formațiile corale, “Armonii de toamnă” festivalul fanfarelor, “Flori de pe Mureș” rezervat soliștilor de muzică populară - desfășurat la Reghin - oraș în plină înflorire, “Cântă strună și răsună”, rezervat tarafurilor mici în formula de trei, și grupurilor vocal - folclorice și festivalul de datini și obiceiuri tradiționale de iarnă, “Florile dalbe, flori de măr” desfășurat în paralel cu reuniunea corurilor religioase și a festivalului pentru copii “Măruț mărgăritar”.

Trebuie să menționăm că Vasile Conțiu își culegea singur cântecele din repertoriu, purtate, învârtite și cântece doinite: “Dragă mi-a fost mie lumea”, “Mândruță de pe câmpie”, “Drag mi-i jocul ardă-l focul”, “Mureș pe marginea ta”, “Peste pod la stupătură”, “Faceți-mi o țâr de loc”.

În urma colaborării cu studioul Electrorecord apare discul Interpreți din Transilvania, unde, alături de Suzana Daniciu, Silvia Tămaș și Ionel Pop, Vasile Conțiu este prezent cu patru melodii:

“M-a făcut mama lunea”, “Când eram la maica mea”, “Zi, ceteraș de jucat”, “Mândruță de pe câmpie”.

A publicat numeroase culegeri corale, prelucrări și armonizări de folclor ale compozitorilor locali și din țară, cu scopul firesc de a lărgi și diversifica repertoriul formațiilor corale Mureșene.

Vasile Conțiu a contribuit la editarea în 1977 a culegerii “Străbună glie” (pentru coruri), “Vatră scumpă, țară Românească” (pentru coruri mixte și voci egale).

A colaborat la selectarea și notarea cântecelor pentru culegerile de folclor: “La mândruța pe câmpie” a lui Ioan Velcherean (1972), “Du-te dor cu dorurile” Flori din Bichiș (1975) “Peste Mureș, peste tău” a lui Pavel Tornea (1978), “Pe Mureș și pe câmpie” a lui Vasile Pop (1979) și Folclor literar și muzical a lui Biro Iosiv.

În 1990 publică, în colaborare cu Uniunea Vatra Românească, o antologie a cântecului patriotic românesc - din cântecele neamului.

Publică, sub semnătură proprie, culegerea de folclor literar muzical din comuna Râciu “La stupătură” (1992), culegerea de folclor poetic-muzical din județul Mureș “După deal răsare luna”...(1993) și culegerea de colinde “Florile Dalbe, Flori de măr” (1996).

A participat cu referate la simpozioane, reviste județene și ziare.

Înainte de aduce mulțumirile cuvenite celor care au contribuit la reușita acestei manifestări, amintesc de dezbaterile pozitive avute cu subsemnatul, despre cântările calofonice și influențele latine saltice și bizantine pe care le-au avut acestea.

Calde mulțumiri familiei pentru eforturile depuse pentru reușita acestei apte manifestări muzicale.

 

Lasă un comentariu