CAMPANIE NAȚIONALĂ “DISTRUGE ZIDUL INDIFERENȚEI! TRAFICUL DE PERSOANE POATE FI PREVENIT”

Distribuie pe:

Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (A.N I.T.P) a semnat, în anul 2017, contractul de finanțare nerambursabilă aferent proiectului ROFSIP2016OS5A10P02 “Reducerea amplitudinii traficului de persoane printr-o mai bună informare a cetățenilor”, ce se derulează, la nivel național, pe o perioadă de 36 de luni. Se dorește, astfel, dezvoltarea de campanii de informare în scopul reducerii cererii și ofertei asociate tuturor tipurilor de exploatare, combaterea stereotipurilor și prejudecăților care vizează victimele traficului de persoane și creșterea implicării în activitățile de prevenire a multiplicatorilor de opinie. Finanțarea este asigurată prin Fondul pentru Securitate Internă, Componenta pentru Cooperare Polițienească, având ca obiectiv general creșterea gradului de informare și conștientizare a populației în ansamblu și a grupurilor de risc privind implicațiile traficului de persoane. Parteneri în derularea campaniei de prevenire a traficului de persoane sunt Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educației Naționale, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Asociația Ecumenică a Bisericilor din România - AIDRom, Fundația World Vision România și Asociația eLiberare.

Activitățile derulate

Centrul Regional Tg.-Mureș al A.N.I.T.P. implementează, la nivelul județelor de competență, informațiile campaniei de prevenire a traficului de persoane în scopul exploatării sexuale, prin activități de prevenire adresate grupului țintă și publicului larg, atât în mediul urban, cât și în mediul rural. Sunt vizate unități școlare, universități, școli postliceale, dar și specialiști, care vor fi în măsură să disemineze aceste informații, dar și să identifice și să refere spre instituții specializate posibile victime ale acestui tip de exploatare.

Printre activitățile desfășurate se numără: producție documentar, spot tv și radio (pentru campania de prevenire a traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă și campania de prevenire a traficului de persoane în scopul exploatării sexuale); producție materiale de campanie radio (pentru campania de prevenire a traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă și pentru campania de prevenire a traficului de persoane în scopul exploatării sexuale); eveniment de lansare a campaniei de prevenire a traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă; organizarea unor mese rotunde, la nivel județean, pentru prima campanie de prevenire a traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă, precum și a unor diverse activități de prevenire pentru campania de prevenire a traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă.

“Specialiștii noștri au convingerea că în urma acestor activități și a implicării unor parteneri instituționali locali, rezultatele se vor concretiza în reducerea numărului de victime exploatate sexual, înregistrate la nivelul ariei de competență și o comunitate mai informată, deci mai puțin vulnerabilă în fața acestui fenomen”, spunea comisar șef de poliție Zaharia Cristina Gabriela.

“LOVERBOY” - metodă de racolare

Campania Națională “Distruge zidul indiferenței! Traficul de persoane poate fi prevenit”, implementată la acest moment de Centrul Regional Tg.-Mureș, este axată pe exploatarea sexuală, care afectează segmentul persoanelor de sex feminin. În acest context, este adusă în atenția participanților la activități și renumita metodă de racolare “LOVERBOY”, care presupune câștigarea încrederii tinerei prin oferirea unei variante “mai bune” a vieții, folosindu-se “atenții” de genul unor mici cadouri, ieșiri la restaurante, plimbări cu mașini luxoase etc., care să o facă pe aceasta să aibă încredere totală în recrutor, astfel încât să creadă că nu poate trăi fără el. Ele devin vulnerabile, deoarece sunt lipsite de experiența vieții, sunt încrezătoare, adesea naive, cred în dragostea pură, doresc să devină independente și își doresc un loc de muncă bine plătit.

Mesajul campaniei “Cererea de servicii sexuale conduce la creșterea victimizării. Folosirea serviciilor unei victime a traficului de persoane este pedepsită de lege” se regăsește înscris pe toate materialele realizate care vor ajunge la grupul țintă, constând în pliante, pixuri, umbrele, tricouri, stickuri, afișe, rucsaci, căni termoizolante etc.

Identificarea timpurie a victimelor traficului de persoane

Campaniile aflate în implementare de către Centrul Regional Tg.-Mureș au fost prezentate, recent, și la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș.

“Mulțumim Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului pentru invitație. Cu acest prilej, a fost adusă în atenție Campania națională “Distruge zidul indiferenței! Traficul de persoane poate fi prevenit”, a fost vizionat filmul documentar, astfel încât schimbul de date și informații să contribuie la o identificare timpurie a victimelor traficului de persoane, pentru reducerea traumelor provocate de acest fenomen. Ca de fiecare dată, am profitat și am discutat despre cazurile aflate în monitorizare comună, dezbaterile fiind constructive și în beneficiul asistenței viitoare”, spunea comisar șef de poliție Zaharia Cristina Gabriela, coordonator al Centrului Regional Târgu-Mureș al Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane.

Mai puternici în fața tentațiilor

Despre cum putem fi puternici în fața tentațiilor și a persoanelor cu intenții nu tocmai bune, specialiștii Centrului Regional Târgu-Mureș al Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane au discutat și cu elevii din Tecuci, aflați în tabăra de la Centrul de Vacanță Sovata 2.

Subiectul a fost interesant, cu atât mai mult cu cât este perioada vacanței, în care tinerii își petrec mult timp în locuri sau spații publice frecventate de persoane dubioase (localuri, discoteci sau alte locații periculoase pentru ei).

Au fost aduse în atenție două campanii, una națională, respectiv “Distruge zidul indiferenței! Traficul de persoane poate fi prevenit” , dar și una locală, inițiată de Comisia de monitorizare a activităților de prevenire de la nivelul județului Mureș, intitulată ,,M. A. I. informat, M.A.I. puternic!”.

Tinerii și cadrele didactice însoțitoare au reținut ideea conform căreia o bună informare asigură o protecție adevărată, preciza comisar șef de poliție Zaharia Cristina Gabriela.

Intervenție coerentă în domeniu

Comisar șef de poliție Zaharia Cristina Gabriela, coordonator al Centrului Regional Târgu-Mureș al Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane, a fost prezentă la ședința Comisiei nr. 3 a Autorității Teritoriale de Ordine Publică. În cadrul acesteia, s-a discutat despre traficul de persoane și modalități de prevenire a fenomenului în plan local. De asemenea, s-au adus în atenția participanților și modalitățile de prevenire a fenomenului și stabilirea unor direcții de acțiune pentru intervenție corerentă în acest domeniu.

 

Lasă un comentariu