COLȚUL PENTRU MINTE, INIMĂ ȘI LITERATURĂ - PREAFERICITUL PĂRINTE PATRIARH DANIEL, DESPRE SINGURĂTATE, DESPRE CUVÂNTUL CARE RĂNEȘTE ȘI DESPRE CEL CARE VINDECĂ...

“Sunt o mulțime de oameni care se află în suferință acasă, în spitale, în alte instituții și suferă adesea de singurătate. Pe lângă suferința adusă de boală se adaugă și suferința singurătății, când persoane bolnave sunt izolate, când nu mai sunt vizitate (...)

Este necesar să vizităm bolnavii, chiar dacă nu îi vindecăm noi. Ne rugăm pentru ei. Prezența noastră lângă bolnav înseamnă o ușurare, o eliberare de singurătate. Chiar dacă nu se face o minune să se vindece trupul sau psihicul lui, el primește o ușurare pentru că nu este singur, pentru că există o prezență milostivă, umană, lângă cel suferind (...).

Adesea s-a întâmplat când erau într-o suferință mare unii bolnavi au murit de inimă rea, cum se zice în popor, adică de o durere a sufletului, fiindcă li s-a părut că nu-i mai iubește nimeni, că nu-i mai prețuiește nimeni. Iar alții, într-o clipă de deznădejde, s-au sinucis, au pus capăt zilelor pentru că nu a fost prezent cineva lângă ei ca să îi întărească, să le spună un cuvânt de încurajare, de mângâiere, de prețuire (...).

Oamenii credincioși cu suflet bun nu se roagă doar pentru ei înșiși, ci pentru tot sufletul necăjit și întristat pe care nu are cine să-l miluiască, pentru toți cei săraci, pentru toți cei suferinzi, însingurați, îndoliați. (...)

Când cuvântul este milostiv, izvorât din compasiune, din bunătate sufletească este cuvânt vindecător, când cuvântul este rău, el rănește, nu vindecă, produce suferință (...).

Sunt mulți oameni care suferă fiindcă li s-au adresat cuvinte grele și nu li s-a cerut iertare, apoi sunt unii care suferă fiindcă au fost certați cu ură și aceasta le-a marcat viața. Dar cuvântul milostiv, cuvântul întăritor, cuvântul care ridică pe om din păcate acela este cuvânt vindecător”.

N. red. Fragmente din cuvântul rostit la 14 iulie (a patra duminică după Rusalii), la Paraclisul Sf. Gheorghe, din cadrul Reședinței Patriarhale. (sursa -basilica.ro)           

 

Lasă un comentariu