“SPER CA URSULA VON DER LEYEN SĂ ADUCĂ ȚĂRILE UE LA ACELAȘI NUMITOR ÎN PRIVINȚA MONITORIZĂRII PE JUSTIȚIE”

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a felicitat-o pe Ursula von der Leyen pentru preluarea conducerii Comisiei Europene, el exprimându-și speranța că se va ține de promisiunea de a aduce toate țările din UE la același numitor în privința monitorizării pe Justiție.

“Dincolo de felicitări, nutresc speranța că dna von der Leyen va aduce cu sine și acea necesară schimbare de optică la nivelul Comisiei, în primul rând pentru eliminarea clivajului între Vest și Est la care s-a ajuns în mandatul Juncker. Sper ca dna von der Leyen să se țină de promisiunea aducerii tuturor țărilor la același numitor în privința monitorizării pe Justiție, să pună semnul egal între subvențiile agricultorilor din Vest și ale celor din Est, să ia în serios problemele climatice și mai sper să deschidă grabnic porțile Schengen pentru țara noastră, care a făcut atâtea eforturi și a investit atât de mult în numele dreptului la libera circulație pentru cetățenii săi”, a scris el, miercuri, pe Facebook.

Tăriceanu a vorbit și despre respectarea statului de drept, la care a făcut referire Ursula von der Leyen, ea punctând într-o declarație făcută marți că susține un mecanism suplimentar în acest domeniu.

“Mai presus de toate, sper ca dna von der Leyen să fi fost perfect conștientă de adevăratul înțeles al sintagmei «stat de drept», atunci când a spus, ieri, că «Nu poate exista niciun compromis în ceea ce privește respectarea statului de drept. Susțin un mecanism suplimentar privind statul de drept». Și sper ca noul președinte să nu repete politica incorectă a predecesorului său, de a închide ochii la abuzurile grosolane împotriva cetățenilor comise de autorități din anumite state est-europene în numele formulei amintite, “stat de drept”. Și, să o spunem deschis, adesea, la sfatul și încurajările venite din Vest”, a adăugat el.

Președintele Senatului a subliniat că, fără o Justiție cu adevărat independentă și obiectivă, fără stoparea imixtiunilor politice ori ale serviciilor de informații în actul de dreptate, fără sancționarea gravă a marilor derapaje care s-au produs și se produc, nu va exista democrație autentică în UE, ci doar un simulacru.

“Nu va exista echitate și egalitate, ci elitism occidental versus cetățeni de rangul doi-trei din Est. Nu va exista camaraderie, înțelegere și colaborare, ci doar supunere în fața forței, disimulate ori ba”, a afirmat Călin Popescu-Tăriceanu.

Lasă un comentariu