EXPLOATAREA MINIERĂ, REVITALIZATĂ!

Distribuie pe:

După ce Guvernul CDR (Coaliția Democrată Română), condus de Victor Ciorbea, a închis, în perioada 1996 - 2000, mai multe mine în Valea Jiului, declanșând o adevărată dramă socială (copiii minerilor ajungând să cerșească pe la ușile de după care se simțea miros de mâncare), Guvernul actual PSD a decis, în ședința de miercuri, 17 iulie 2019, deschiderea unei noi cariere de lignit, în cadrul Complexului Energetic Craiova, și scoaterea unor terenuri din fondul forestier național pentru realizarea unor investiții și deschiderea a noi capacități de producție la alte două cariere de lignit.

Concret, Guvernul condus de Viorica Dăncilă a aprobat trecerea în inventarul domeniului statului a perimetrului Roșiuța, viitor front de lucru minier pentru Complexul Energetic Oltenia (CEO), reprezentanții Ministerului Energiei precizând că aceasta este penultima etapă procedurală prin care, în Roșiuța, vor putea începe lucrările miniere pentru exploatarea zăcămintelor de lignit.

În continuare, Ministerul Energiei, reprezentant al statului român, va începe procedurile de concesionare către CEO a întregii suprafețe aprobate. “Ne apropiem de rezolvarea unei probleme care a trenat ani de zile: deschiderea de noi fronturi de lucru la Complexul Energetic Oltenia, prin care să susținem deopotrivă producerea de energie pe bază de cărbune și activitatea minieră în zonă.

Parcursul nu a fost deloc unul simplu. A fost nevoie de demararea și realizarea exproprierilor pentru a putea ajunge în acest punct. Am elaborat în trecut o hotărâre care să ne dea dreptul de a începe întregul proces, iar astăzi suntem la un pas distanță de a pune în exploatare un front cu un potențial de 3 milioane de tone de lignit anual”, a afirmat ministrul de resort, Anton Anton, potrivit Agerpres.

Acesta a declarat că suprafața coridorului expropriat este de peste 1.300 mp și va susține energia produsă de termocentralele Ișalnița și Craiova: “Acesta nu este singurul front nou în care am deblocat o situație de interes național. Anul acesta am finalizat exproprierile și am pus în exploatare și perimetrele de la Roșia și Jilț Sud. Suntem destul de avansați și cu Pinoasa, altă viitoare sursă de lignit pentru CEO”.

Tot în ședința de miercuri, Guvernul a decis scoaterea definitivă din fondul forestier a unor terenuri pentru deschiderea și punerea în exploatare a unor cariere de lignit în județul Gorj.

Astfel, vor fi scoase definitiv din fondul forestier național, fără compensare, un teren de peste 81 de hectare și un alt teren în suprafață de peste 28 de hectare.

Lasă un comentariu