“IN MEMORIAM VASILE CONȚIU” FESTIVAL-CONCURS NAȚIONAL DE FOLCLOR PENTRU TINERI INTERPREȚI

Distribuie pe:

În cursul săptămânii trecute, timp de trei zile, în municipiul Târgu-Mureș și comuna Râciu s-a desfășurat Concursul Național de Folclor pentru Tineri Interpreți, “IN MEMORIAM VASILE CONȚIU”.

Evenimentul, aflat la cea de-a VIII-a ediție, a fost organizat de Asociația pentru Dezvoltare și Cultură Mureș, Primăria și Consiliul local al comunei Râciu, în parteneriat cu Consiliul Județean Mureș, Centrul Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș și Ansamblul Artistic Profesionist “Mureșul”, în colaborare cu Primăria municipiului Târgu-Mureș, Asociația culturală “Grai Ardelean”, Radio România Târgu-Mureș, TVR Târgu-Mureș, Ardeal TV, TV AS, Universitatea de Arte din Târgu-Mureș și Cristiano Soundline.

Conform inițiatorilor, scopul festivalului este de a menține vie memoria celui care a fost profesor, etnomuzicolog, dar și interpret al cântecului tradițional din Câmpia Transilvană - Vasile Conțiu. Astfel, se oferă posibilitatea tinerilor interpreți, care cunosc și respectă valoarea autenticului tradițional din folclorul românesc, să ducă mai departe activitatea, numele și repertoriul lui Vasile Conțiu.

Concurenți

Președintele juriului (format din specialiști în domeniu) a fost Violeta Ianculescu, realizator Societatea Română de Radiodifuziune. Alături de domnia sa, au asigurat jurizarea Maria Butilă - interpret și redactor Radio Târgu-Mureș, Dorina Oprea - interpret și profesor canto popular Școala Populară de Arte Târgu-Mureș, Ion Drăgan - interpret și profesor canto popular Școala Populară de Arte Tg. Jiu, Livia Marc - muzeograf - Muzeul de Etnografie și Artă Populară Târgu-Mureș, Iulian Praja - directorul Centrului Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș.

S-a punctat calitatea vocii și a interpretării, autenticitatea repertoriului, frumusețea și autenticitatea costumului popular și ținută scenică. Programul a inclus și un recital al interpreților consacrați.

Spectacolul de gală al laureaților și al invitaților speciali a avut loc sâmbătă, 20 iulie, în comuna Râciu, pe scena special amenajată în aer liber, în cadrul Târgului anual de Sf. Ilie, prezentator fiind Mihai Nașca.

S-au înscris în concurs: Mariș Andrada Maria, 17 ani, Câmpia Transilvaniei - Cluj; Romanți Ioana Maria, 17 ani, Valea superioară a Mureșului; Marti Ana Maria Gabriela, 25 ani, Feldru, Țara Năsăudului; Aștelian Alexia, 16 ani, Valea Mureșului superior; Buruiană Anca Patricia, 16 ani, Neamț - Moldova; Măgherușan Ioana Delia, 17 ani, Someș, Bistrița-Năsăud; Cotârlă Cosmin, 17 ani, Valea Beicii; Dragu Ana, 20 ani, Valea Neamțului; Ionel Roșu, 20 ani, Bihor; Miclea Paul, 19 ani, Zona Mureșului Superior-Petelea; Roxana Rozovlean, 21 ani, Banatul de Pustă, Timiș; Rus Dorin, 22 ani, Valea Țibleșului; Ștefureac Viorica, 17 ani, Valea Someșului; Avram Carina, 18 ani, Zona Mureșului Mijlociu, și Florin Pieleanu, 20 ani, Teleorman.

“Datoria noastră este să-i învățăm pe oameni să-și iubească zona și patria”

Festivalul-Concurs național de folclor pentru tineri interpreți “In memoriam Vasile Conțiu” este deschis tuturor tinerilor interpreți vocali de muzică populară, cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 ani, care dovedesc atât calități interpretative deosebite, cât și respect vizavi de portul național. Aceștia au interpretat două cântece: un cântec (doină, baladă, cântec doinit) fără acompaniament orchestral - maxim două strofe, și un cântec (de preferință ritmat) cu acompaniament orchestral. La final, în maximum 2 minute, au prezentat costumul popular, în grai local. Timpul maxim acordat fiecărui concurent a fost de 7 minute. Acompaniamentul muzical pentru concurs și recitaluri a fost susținut de Orchestra “Grai Ardelean”, condusă de Florin Cismaș.

“Mulțumesc familiei Conțiu, cu acordul căreia are loc acest festival. Mulțumesc colegilor mei din Primărie, domnilor din orchestră, cu nume atât de frumos, “Grai Ardelean”, mulțumesc tuturor celor care gândesc românește și ardelenește. Astăzi, ca în fiecare an de 20 iulie, ne simțim bine. E o zi frumoasă. Profesorul Vasile CONȚIU nu reprezintă numai Râciu, ci toată Câmpia. De la an la an se înscriu în concurs participanți din ce în ce mai buni. Și-au dat seama că festivalul nu este o glumă de copii și că trebuie luat în serios. Juriul a fost foarte sever. Rugămintea mea a fost ca unitatea de măsură să fie egală pentru toată lumea. Festivalul este o bucurie a mea pentru că profesorul Vasile CONȚIU este râcean. Foarte mulți elevi de-ai săi sunt acum artiști consacrați. Încercăm să ducem mai departe melodiile, portul, muzica noastră de aici, din Câmpia Transilvaniei, să menținem viu spiritul acestei comunități. Datoria noastră este să-i învățăm pe oameni să-și iubească zona și patria”, spunea Ioan VASU - primarul comunei Râciu.

Desfășurarea concursului

Concursul - tineri interpreți de muzică populară a debutat joi, 18 iulie, în Sala de spectacole a Ansamblului Artistic Profesionist “Mureșul” din Târgu-Mureș. În aceeași zi a avut loc recitalul folcloric susținut de Alexandra Togănel, Cristina-Maria Fărcaș, Radu Goța, Alexandru Urs, Alexandru Bărăștean și Cristian Pomohaci. Vineri, în același loc, a fost programată Gala Laureaților - Premiere și Recital folcloric - Ina Todoran, Ovidiu Furnea, Anca Branea, Radu Lazăr, Maria Butilă, Dorina Oprea, Ion Drăgan, Livia Sorlea. Sâmbătă, 20 iulie, la Râciu, manifestarea a continuat cu recital al Ansamblului “Comlodul” din Sânmartinu de Câmpie, Ansamblului “Mugurașii” din Șincai și Asociației Culturale “Flori de pe Mureș”. În spectacolul de gală i-au încântat pe cei prezenți Ioan Naste, Teodora, Narcisa și Teodor Țogorean, Maria Sântean-Faghiura și Teodor Sântean, Anca Manoilă, Marian Suciu, Iulia Bucur - Roman, Valerica Ianoși-Marian, Costi Dumitru, Moldovan Emil, Moldovan Cristina și Ansamblul Folcloric “Plaiuri Noșlăcane” (județul Alba).

Secretarul comunei Râciu, Ioan Dunca, a înmânat membrilor juriului și laureaților un exemplar din “Monografia satelor din Câmpia Transilvaniei”, de Vasile Lechințan, lucrare complexă, realizată cu ocazia Centenarului Marii Uniri.

“Vă mulțumesc că sunteți aici, la cea de-a VIII-a ediție. Nu a fost ușor pentru că știți că în momentul în care încerci să organizezi ceva legat de cultură e tot mai greu în România, din păcate. Alături de Primăria și Consiliul local al comunei Râciu și, de data aceasta, și cu sprijinul Consiliului Județean Mureș, am reușit să organizăm cea de-a VIII-a ediție și sper că tata e mândru că tinerii care au participat la acest concurs au fost valoroși. Sperăm că și în anii următori vom putea duce mai departe acest festival și le doresc succes laureaților. Sper să vă bucure atât urechea, cât și ochiul, pentru că au voci frumoase, dar sunt și frumoși. Sperăm că folclorul, în varianta lui autentică și nu modificată, va fi dus mai departe pentru că tata acest lucru își dorea - să promoveze folclorul autentic, fără modificări, atât în voce, cât și în port. Veți vedea copii cu voci minunate și cu port asemenea. Vă mulțumesc și vă doresc să vă bucurați de spectacol”, spunea, în deschiderea evenimentului de la Râciu, Lia Codrina Conțiu - președinte al Asociației pentru Dezvoltare și Cultură Mureș și director al Festivalului-Concurs Național de Folclor pentru Tineri Interpreți.

“Mă bucur că a mai trecut un an și ne reîntâlnim, din nou, la Târgul de Sf. Ilie, un eveniment frumos al comunei noastre. Cel mai mult m-am bucurat că am văzut zilele acestea oameni tineri, care duc mai departe portul și cântecul popular. Ceea ce, din punctul meu de vedere, ar trebui să facem, este să încurajăm astfel de evenimente, astfel de festivaluri pentru că puțin, în mediul rural, s-au cam pierdut tradițiile, iar noi avem datoria să le ducem mai departe. Prin astfel de evenimente putem păstra vii portul popular, tradiția populară și cântecul popular. Vă mulțumesc, să aveți o zi frumoasă de Sf. Ilie, petrecere frumoasă! Doamne ajută!”, le ura, celor prezenți la Spectacolul de gală de la Râciu, consilierul local Ciprian Alin Belean.

Decernarea premiilor

În urma jurizării, Marele Premiu a revenit lui Florin Pieleanu, 20 ani, din Teleorman. Locul 1 a obținut Marti Ana Maria Gabriela, 25 ani, din Țara Năsăudului; Locul 2 - Roxana Rozovlean, 21 ani, Banat, și Cotârlă Cosmin, 17 ani, Valea Beicii; Locul 3 - Măgherușan Ioana Delia, 17 ani, Valea Someșului; Premiul pentru costum - Rus Dorin, 22 ani, Valea Țibleșului; Mențiune - Dragu Ana, 20 ani, Valea Neamțului; Romanți Ioana Maria, 17 ani, Valea superioară a Mureșului, și Buruiană Anca Patricia, 16 ani, Neamț - Moldova. Premiul Centrului Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș l-a primit Aștelian Alexia, 16 ani, Valea Mureșului superior.

 

 

 Foto: https://www.cuvantul-liber.ro//uploads/pdf/Raciu.pdf

 

Lasă un comentariu