O ACȚIUNE, MAI CEVA CA-N FILME!

Distribuie pe:

Răspunzând invitației Inspectoratului Județean de Poliție - Serviciul Circulație Rutieră, am participat la o acțiune de depistare a conducătorilor auto aflați la volan sub influența băuturilor alcoolice și a drogurilor. Acțiunea s-a petrecut în seara zilei de 20 iulie a.c., cu începere de la ora 22, și a durat, în ceea ce privește participarea presei, până la ora 2 a zilei de duminică, 21 iulie. Evident, participarea la o astfel de acțiune este o experiență unică. Deci, iată ce a fost:

FILTRU PE STRADA PODENI

În seara zilei de sâmbătă, 20 iulie, la Serviciul de Circulație Rutieră a Poliției s-au alcătuit trei echipe, două acționând pe raza municipiului Târgu-Mureș și a treia în județ. Primul filtru a fost pe strada Podeni. Au fost oprite și verificate autoturisme și motociclete, dar în acea perioadă n-au fost depistați conducători auto care să fi condus sub influența băuturilor alcoolice și nici a drogurilor, în schimb, au fost șoferi care nu aveau actele asupra lor, în alte cazuri, nu conduceau cu centura de siguranță montată. Alte două cazuri au fost când, femei la volan aveau copil sub un an pe scaunul din față, fie în brațele tatălui, fie doar așezat pe scaun. Legea prevede că copiii au voie să fie transportați cu autoturismele doar pe bancheta din spate și în scaun anume destinat. Au fost date câteva avertismente și amenzi.

PE STRADA MARGARETELOR

Deoarece pe strada Podeni nu se prea întâmpla nimic deosebit, s-a stabilit un alt punct de control, pe strada Margaretelor. Au fost din nou oprite câteva mașini, iar șoferii testați cu alcoolmetru și drogtesterul. Verificarea concentrației de alcool în aerul expirat se face prin suflarea în aparat timp de cinci secunde. Pentru verificarea consumului de droguri se recoltează salivă din gură, apoi aparatul analizează și depistează opt feluri de droguri și derivatele lor, procedeu ce durează circa opt minute. Și în acest loc de control au fost depistați conducători auto fără centuri de siguranță, dar cu alcoolemia, în regulă.

CU BICICLETA LA PLIMBARE

Echipa de control a Poliției oprește un biciclist, care, aparent, era în regulă. Venea dinspre Weekend, avea faruri la bicicletă. Fiind oprit pentru control, i se află o alcoolemie de 1,4 în aerul expirat. A primit amendă, echivalent a 6-8 puncte de penalizare. Norocul său, a fost la ghidon, nu la volan, altfel ar fi rămas fără carnetul de conducere.

IUTE, CA O VIJELIE!

În timpul controalelor, polițiștii, fără să dea nicio explicație, se urcă repede în mașină și o pornesc spre sensul giratoriu, dar intră în parcarea de la Mobex. Ce s-a întâmplat? Se întreabă jurnaliștii, dar explicația nu se poate afla decât la fața locului, așa că, după ei! Ce a fost de fapt? Polițiștii, chiar dacă verificau actele conducătorilor auto și efectuau testări, erau foarte atenți la ce se întâmplă în traficul rutier. Au observat că un autoturism care venea dinspre Weekend, văzând semnalele luminoase ale mașinii poliției, a virat brusc la stânga pentru a evita echipajul poliției. Ceva este în neregulă cu el, au intuit polițiștii, așa încât trebuia verificat. Conducătorul autoturismului, testat pentru consumul de alcool și drog, a fost în regulă, dar... nu avea o plăcuță de înmatriculare, iar la verificarea actelor, s-a constatat că nu avea inspecția tehnică periodică la zi, era expirată de trei luni. A primit o amendă, i s-a luat plăcuța de înmatriculare și interdicția de a mai circula cu mașina până va fi în regulă. A primit amendă.

TRAFICANT DE DROGURI ȘI CONSUMATOR

Echipajul de poliție primește un apel telefonic de la colegii care formau al doilea echipaj. Li se cerea sprijinul, pe strada Voinicenilor, lângă complexul comercial Darina. La fața locului aflăm că a fost oprită mașina cu număr de înmatriculare în Spania, M 6614 VX. Șoferul a ieșit negativ la testul de alcoolemie, dar trebuia verificat pentru consum de droguri. Era suspectat de consum de droguri, dar și trafic de droguri. În mașină se mai aflau și alți trei pasageri care au cumpărat și consumat droguri de la conducătorul auto. Păreau să fie tineri între 18-24 de ani. Tânărul care se afla la volan și în timp ce era testat a reacționat foarte violent față de unul din cameramani, ieșindu-și din fire fiindcă era filmat, dar și fotografiat. Pe capota din spate a mașinii și pe asfalt, lângă mașină, se aflau mai multe obiecte personale ale pasagerilor din autoturism și mai multe cutii de sticluțe de parfum în care se aflau drogurile învelite în staniol.

MÂINILE PE CAPOTĂ!

În scurtă vreme apare și un echipaj al Jandarmeriei. Urmează o percheziție corporală amănunțită a pasagerilor și a autoturismului. Tânărul care se afla la volan a fost depistat pozitiv: consum de cocaină. Ți se pare incredibil când auzi și vezi așa ceva! Un polițist ne spune că așa ceva se întâmplă zilnic, fie în cursul zilei, fie al nopții. Tinerilor li se comandă să stea cu fața în lateralul mașinii, mâinile pe capotă, picioarele depărtate. Sunt percheziționați, apoi li se pun cătușe la mâini, urcați în mașina jandarmilor și duși... Ce se va întâmpla cu ei? Ni se răspunde că vor fi anchetați pentru trafic și consum de droguri. Cel care se afla la volanul mașinii și a fost depistat pozitiv la testul de consum de drog a fost urcat în mașina poliției și dus la Spitalul de Urgență pentru recoltări de probe, stabilire de diagnostic, urmând a fi și el cercetat pentru consum și trafic de droguri.

O NOAPTE LINIȘTITĂ

De vreme ce jurnaliștii au văzut ce era de văzut, pentru ei acțiunea s-a încheiat la ora 2 noaptea, dar polițiștii și-au continuat misiunea. Toate astea pentru ca cetățeanul să aibă parte de o noapte liniștită. Cel care respectă legea.

DECLARAȚIE DE PRESĂ

La fața locului am primit și o declarație de presă din partea doamnei subinspector Emanuela Pugină: “În acestă seară, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș desfășoară o acțiune pe linia prevenirii și combaterii evenimentelor rutiere generate de conducerea sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive. Polițiștii vizează depistarea conducătorilor de autovehicule care se află sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive. În acest sens, menționăm faptul că în cursul acestei săptămâni, polițiștii rutieri au primit în dotare două aparate de tip “Drug test”, marca Gruger, prin care pot depista mai ușor conducătorii de autovehicule aflați sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive. Aducem la cunoștința conducătorilor auto că, conducerea sub influența substanțelor psihoactive influențează comportamentul acestora, reduce reflexele, diminuează capacitatea de a conduce autovehicule, astfel, aceștia se expun riscului de a nu mai putea evita un potențial pericol. Totodată, un conducător auto aflat sub influența substanțelor psihoactive poate deveni agresiv și poate trece foarte ușor de la o stare de calm la una de nervozitate, fapt care de cele mai multe ori poate genera un accident rutier, cu repercusiuni grave. Așadar, recomandăm tuturor conducătorilor de autovehicule să nu conducă sub influența băuturilor alcoolice sau sub influența substanțelor psihoactive. Testarea cu aparatul «Drug test» se face din salivă, iar în momentul în care aparatul detectează un rezultat pozitiv, conducătorul autovehiculului este transportat la unitatea spitalicească în vederea recoltării de mostre biologice, pentru stabilirea cu exactitate a substanței psihoactive. Menționez faptul că, concentrația în cazul substanțelor psihoactive nu este relevantă. Codul Penal pedepsește cu închisoare de la 1 până la 5 ani, sau cu amendă, conducerea sub influența băuturilor alcoolice, precum și a substanțelor psihoactive”.

Lasă un comentariu