MEXICUL VA DESFĂȘURA “PERMANENT” MILITARI ȘI POLIȚIȘTI ÎN SUD PENTRU A STOPA VENIREA MIGRANȚILOR

Distribuie pe:

Guvernul mexican a anunțat că desfășurarea de membri ai Gărzii Naționale de-a lungul fluviului Suchiate, la frontiera cu Guatemala, va fi “permanentă” pentru a opri intrarea de migranți proveniți din America Centrală, relatează AFP.

“Desfășurarea va fi permanentă, în sprijinul activității Institutului Național pentru Migrații (INM)”, a declarat generalul Vicente Antonio Hernandez, coordonator al forțelor federale mexicane desfășurate în sudul țării, în cadrul unei conferințe de presă la Tapachula (sud).

Generalul a explicat că în plus față de fluviul Suchiate, care marchează frontiera dintre Mexic și Guatemala, membri ai Gărzii Naționale - militari și polițiști federali - au fost desfășurați în alte 61 de puncte de trecere pentru migranți în statul Chiapas (sud) unde, conform armatei, tranzitează vehicule care transportă migranți clandestini.

Generalul Hernandez a precizat că, de la începutul lunii mai, 20.400 de migranți au fost “salvați” la frontiera de sud, iar circa 30 de “călăuze” au fost arestate.

“Am fi extrem de iresponsabili dacă am continua să îi lăsăm să plece în această aventură”, a declarat el, reamintind de cazul migrantului salvadorian mort zilele trecute la Rio Bravo (Rio Grande în SUA), cu fiica sa de aproape doi ani, în timp ce încerca să treacă în SUA.

La 7 iunie, Washingtonul și Mexicul au încheiat un acord pentru a frâna afluxul de migranți clandestini spre SUA, în special guatemalezi, hondurieni și salvadorieni care traversează teritoriul mexican.

Mexicul s-a angajat să desfășoare peste 21.000 de membri ai forțelor de ordine la frontierele sale.

Lasă un comentariu