ÎN ȘASE SĂPTĂMÂNI, VÂRSTNICII ÎȘI POT ÎNTINERI CREIERUL CU 30 DE ANI

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea din California, Riverside (UCR), citați de descopera.ro, susțin că însușirea simultană a unor abilități noi poate întineri creierele persoanelor vârstnice cu 30 de ani, în doar șase săptămâni!

“În studiul nostru, am descoperit că învățarea mai multor sarcini în același timp stimulează capacitatea cognitivă și protejează împotriva bolii Alzheimer. Aceste deprinderi variază de la însușirea unei limbi străine sau deprinderea unui instrument, a unor cunoștințe noi despre utilizarea iPad-ului, compunerea muzicii ori pictura.

Pentru a evita declinul cognitiv este necesară deprinderea unor abilități, ca în cazul unui copil care învață lucruri noi. Îi încurajăm pe vârstnici să acționeze precum un burete, absorbind diverse deprinderi, să rămână motivați, să îndemne alte persoane să le învețe informații noi și să caute să aibă rezultate bune într-un mediu plin de provocări.

În cadrul cercetării, le-am solicitat participanților, adulți cu vârste între 58 și 86 de ani, să urmeze între trei și cinci cursuri, simultan, timp de trei luni, respectiv 15 ore pe săptămână.

După doar șase săptămâni, nivelul abilităților cognitive ale participanților a crescut până la cel al adulților de vârstă medie, cu 30 de ani mai tineri. În schimb, subiecții din grupul de control, care nu au participat la cursuri, nu au prezentat nicio îmbunătățire a performanțelor cognitive.

În cazul participanților la intervenție, s-a observat o diferență de 30 de ani în ceea ce privește abilitățile cognitive, după doar șase săptămâni, iar acestea s-au menținut în timp ce subiecții au învățat sarcini noi multiple.

Studiul dovedește că experiențele intense de învățare, similare celor cu care se confruntă populațiile mai tinere, sunt posibile la populațiile vârstnice.

La nivel mondial, circa 50 de milioane de persoane sunt diagnosticate cu demență, iar boala Alzheimer este cea mai comună formă ce poate contribui la 60-70% dintre cazuri.

În prezent, nu există un tratament prin care poate fi vindecată demența sau schimbat cursul progresiv al acestei boli, motiv pentru care studiul nostru este de o importanță majoră”, afirmă oamenii de știință americani.

Lasă un comentariu