MUZICA LINIȘTEȘTE PACIENȚII ÎNAINTEA INTERVENȚIILOR CHIRURGICALE

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea din Pennsylvania, citați de descopera.ro, susțin că muzica reprezintă o alternativă la substanțele medicamentoase pentru liniștirea pacienților înaintea intervențiilor chirurgicale.

“Anxietatea preoperatorie este des întâlnită și poate crește nivelul hormonului stresului din corp, ceea ce poate afecta ulterior recuperarea după intervențiile chirurgicale.

Substanța midazolam este uneori prescrisă ca sedativ pentru pacienții care urmează o serie de proceduri medicale, însă în studiul nostru am descoperit că muzica ar putea fi la fel de eficientă pentru calmarea emoțiilor.

Sedativele utilizate pentru tratarea anxietății pot avea efecte adverse care afectează respirația și fluxul sanguin și necesită monitorizare continuă.

Pentru acest studiu, 157 de adulți au fost împărțiți în două grupuri. Participanții dintr-un grup au primit între 1 și 2 miligrame de midazolam, injectat cu trei minute înainte de utilizarea unui anestezic local în vederea efectuării intervenției chirurgicale, iar cei din al doilea grup au ascultat la căști seria muzicală Weightless, semnată de Marconi Union.

Nivelul de anxietate al pacienților a fost măsurat cu ajutorul unei metode recunoscute, iar rezultatele au demonstrat că subiecții din grupul care a ascultat muzică a prezentat același nivel de anxietate ca cei cărora li s-a administrat substanța medicamentoasă, ceea ce sugerează că muzica a fost la fel de eficientă pentru calmarea anxietății.

Însă pacienții cărora li s-a administrat substanța medicamentoasă au fost mai mulțumiți de experiența generală în comparație cu cei din grupul care a ascultat muzică, acest lucru putând fi explicat prin faptul că pacienții nu și-au putut exprima preferința în ceea ce privește muzica ascultată la căști.

Tratamentul prin muzică poate fi oferit ca alternativă la administrarea de midazolam înainte de antestezia locală, însă sunt necesare studii mai aprofundate pentru a afla dacă genul de muzică sau modul în care aceasta este livrată oferă avantaje superioare față de midazolam”, explică oamenii de știință americani. 

Lasă un comentariu