“OAMENI DE SEAMĂ”: FLORIN BENGEAN

Distribuie pe:

În urmă cu câteva sute de ani, cunoscutul cronicar moldovean, Miron Costin, afirma: “Nu este alta mai frumoasă și mai de folos zăbavă, în toată viața omului, decât cetitul cărților”. Noi considerăm că este un privilegiu să fii mereu printre cărți, să trăiești în lumea lor, deoarece “cartea este cea mai complicată și cea mai măreață minune dintre minunile create de omenire în calea ei spre fericire” (Maxim Gorki). Și pe bună dreptate putem spune că biblioteca este un templu al învățăturii, asemenea unui Paradis, iar cei care au acces la o bibliotecă sunt niște oameni mai buni decât alții. Deseori auzim circulând zicala conform căreia un om poate fi cunoscut mai bine după cărțile pe care le citește. Într-adevăr, părinții ne dau viață, ne cresc, ne educă și ne oferă primele elemente de învățătură, ne ajută să devenim oameni, dar apoi cărțile și lecturile noastre ne ajută să rămânem oameni.

Acesta este cadrul în care a crescut, s-a format și își desfășoară activitatea domnul Florin Bengean, actualul director al Bibliotecii Municipale “Petru Maior” din Reghin, un om de aleasă cinstire, un truditor în ogorul fertil al creației, al cărții, al științei adevărate și aducătoare de foloase tuturor oamenilor de bună credință. S-a născut în data de 10 aprilie a anului 1978, la Deda. Tatăl său, Augustin Bengean, nu este originar din Deda, a venit pe meleagurile noastre din Hășmaș, județul Bistrița-Năsăud, și aici s-a stabilit, pentru că, “a băut și el apă din Mureș”, adeverindu-se încă o dată vechiul proverb românesc. S-a căsătorit cu Olimpia Pașcan din Deda, și ea pe atunci angajată la CFR, ca telefonistă, și au dat naștere la doi copii: Adrian și Florin. Ambii au fost absolvenți ai Liceului Deda și ai Facultății de Teologie din Sibiu, dar soarta a făcut ca niciunul dintre ei să nu profeseze acum în domeniul în care s-au pregătit.

Domnul Florin Bengean și-a petrecut copilăria în satul natal, în vecinătatea celui care scrie aceste rânduri. A fost o perioadă de vis, frumoasă și deosebită, când s-a bucurat de toate cele ce copilăria poate să ofere unui copil deosebit. La grădiniță a auzit cele mai frumoase povești de la doamnele educatoare Dărăban Maria și Todoran Elena, iar primul său învățător a fost domnul Ioan Buzatu. În perioada studiilor gimnaziale de la Deda i-a călăuzit pașii doamna profesoară Buta Silvia (1988-1992), care i-a fost diriginte, iar din anii liceului își amintește cu drag despre dirigintele său, profesorul Pârlea Toader, care i-a predat istoria, dar și despre profesorul de limba și literatura română, Dărăban Gheorghe (1992-1996). După absolvirea studiilor liceale la Grupul Școlar “Vasile Netea” din Deda (așa se numea atunci instituția școlară dedeană, azi este Liceul Tehnologic “Vasile Netea”), specializarea matematică-fizică, a urmat cursurile Facultății de Teologie “Andrei Șaguna”, specializarea Teologie Ortodoxă Pastorală, din cadrul Universității “Lucian Blaga” din Sibiu, obținând licența în anul 2000 și masteratul în 2001, dând glas chemării sale din copilărie, dar și a familiei, care l-a sprijinit în toată această perioadă.

La 1 septembrie 2001 a fost instalat preot în cadrul Protopopiatului Ortodox Reghin, parohia Toaca, unde a slujit cu devotament până în februarie 2004, în paralel fiind și profesor de religie la școala din localitate. În perioada următoare a fost preot în parohia Bălăușeri, Protopopiatul Sighișoara (2005-2009), dar în același timp a urmat și cursurile Școlii Doctorale din cadrul Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facul-tatea de Istorie și Filozofie, obținând Diploma de doctor. În această perioadă a fost cercetător științific la Institutul de Istorie Ecleziastică din cadrul Universității “Babeș-Bolyai”, iar în intervalul 2011-2014, cadru didactic asociat la Universitatea “Petru Maior” din Târgu-Mureș, Facultatea de Științe și Litere, Departamentul de Istorie și Relații Internaționale.

Anul 2015 a marcat o cotitură în viața și activitatea lui Florin Bengean, deoarece a devenit un colaborator foarte eficient și activ al cotidianului “Cuvântul liber” din Târgu-Mureș, dar și bibliotecar I A la Biblioteca Municipală “Petru Maior” din Reghin, după ce, în prealabil, a urmat cursuri postuniversitare de biblioteconomie. Schimbându-și domiciliul în Reghin, a devenit directorul Bibliotecii “Petru Maior” din orașul viorilor și s-a căsătorit cu Monica, bibliotecară la Liceul Tehnologic “Petru Maior” Reghin, desfășurând o foarte bogată și prodigioasă activitate culturală. Este președintele Despărțământului Reghin al “Astrei”, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, președintele Asociației “Lumina faptelor”, vicepreședinte al Fundației Culturale “Vasile Netea”, membru al Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, membru al Asociației Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Reghin, colaborator al mai multor publicații, reviste, anuare, volume științifice etc. și lista ar putea continua. Are o activitate de creație, cercetare, publicistică și culturală deosebită, demnă de invidiat.

Scrisul a fost și este una dintre preocupările fundamentale ale domnului Florin Bengean. În discuțiile noastre cotidiene, deseori spune, plin de sine, că fiecare om trebuie să facă ceea ce se pricepe el mai bine. Și pentru că dânsul a învățat și știe cel mai bine să scrie, asta a făcut de când se știe și a făcut-o cu mare bucurie, cu pasiune, perseverență și eficiență. A publicat 44 de cărți sub semnătură, peste 330 de studii și lucrări științifice apărute în perioada 2006-2019 în diferite volume editate și îngrijite de către alți oameni de carte, peste 50 de recenzii, peste 30 de cărți la care a scris prefață, cuvânt înainte, introducere, postfață sau coperta IV și peste 1.000 de articole publicate în perioada 1997-2019 în diferite ziare din țară, marea majoritate a acestora fiind apărute în “Cuvântul liber”, al cărui colaborator fidel și statornic este, dar și în “24 de ore mureșene”, “Condeiul ardelean” sau “Credința străbună”, la care se adaugă 8 volume coordonate. Lista completă și exactă a acestor titluri este în posesia noastră, dar considerăm acum că nu este cazul să fie prezentată aici, ea constituind obiectul principal al preocupărilor noastre într-un alt context.

Iată o activitate scriitoricească impresionantă, la care se adaugă și una culturală pe măsură. A fost și este prezent pretutindeni, în județ și în țară, la reuniuni științifice, simpozioane, sesiuni de comunicări, întâlniri cu oameni de carte și de cultură, dar a și organizat asemenea evenimente culturale, mai ales la Reghin, Târgu-Mureș, Toplița, Deda, Ibănești, Solovăstru etc., la multe dintre ele fiind și moderator. Avem în fața noastră un om fără astâmpăr, în sensul bun al cuvântului, un om deosebit în tot ceea ce a făcut și face, un om muncitor și harnic, cum rar se poate vedea, pe care Providența l-a înzestrat și cu o minte sclipitoare, o memorie de invidiat, o gândire profundă și cu bunătatea sufletească moștenită genetic. Nu a ezitat niciodată să vină în ajutorul celor care simțeau nevoia unei îndrumări, oferind de multe ori soluții de rezolvare la care nici nu te așteptai. Lumea îl apreciază și îl iubește pretutindeni, prezența sa inspirând încredere, eleganță, respect și, mai ales, garanția lucrului bine făcut. Așa... DA!!! Pentru noi toți este un OM DE SEAMĂ, FIU DE NĂDEJDE al comunității dedene și nu numai.

 

Lasă un comentariu