UN NOU PROTEST LA VALEA UZULUI “ȚINUTUL SECUIESC, ÎNAINTE DE TOATE, MAI PRESUS DE TOATE, DUMNEZEU!”

Distribuie pe:

La inițiativa Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), aproximativ 500 de persoane au protestat marți, 23 iulie, la Odorheiu Secuiesc, împotriva transformării cimitirului militar din Valea Uzului și a încălcării drepturilor maghiarilor din ultima perioadă, informează MTI. Csomortányi István, președintele PPMT, a declarat că elita politică de la București continuă să urmărească idealurile naționale ale secolului al XIX-lea și încearcă să transforme România într-o țară monolingvă, cu o singură naționalitate și cu o singură religie, astfel că, pentru maghiarii transilvăneni, Bucureștiul nu reprezintă soluția problemelor, ci sursa acestora.

Liderul PPMT s-a pronunțat în favoarea creării unei noi formule de unitate a organizațiilor politice maghiare din Transilvania. Maghiarii din zonă, a spus el, au nevoie de lideri cinstiți și consacrați, de politică externă independentă și acțiuni unite pentru a-și îmbunătăți situația. În fruntea localităților este nevoie de lideri care nu fură și nu lasă nici pe alții să fure, dându-l ca exemplu pe Gálfi Árpád, primarul orașului Odorheiu Secuiesc, care a fost demis recent (în opinia acestuia pe nedrept) din funcția de președinte al organizației Partidului Civic Maghiar (PCM) din Odorheiu Secuiesc pe motiv că, din postura de primar, nu a permis nimănui să fure.

În discursul său, primarul Gálfi Árpád a declarat că aceia care transformă cimitirul militar din Valea Uzului nu acționează împotriva maghiarilor, ci împotriva umanității, iar cine a creat sola românească în cimitir identifică trecutul cu o bucată de plastilină, care poate fi modelată oricând.

“Nimeni nu trebuie să se mire dacă va fi pronunțată o sentință definitivă necorespunzătoare. Hoțul este denunțat la hoț și noi așteptăm dreptate din partea acestuia”, a declarat edilul, îndemnându-i pe cei prezenți să creadă în justiția divină și încheindu-și discursul cu îndemnul: “Ținutul Secuiesc, înainte de toate, mai presus de toate, Dumnezeu!”.

Într-un mesaj transmis participanților, László Tõkés, președintele Consiliului Național Maghiar din Transilvania (CNMT), arată că, din cauza neglijenței Consiliului Județean Harghita, nu au fost soluționate disputele de graniță dintre județe, astfel că s-a putut ajunge la transformarea cimitirului militar din Valea Uzului.

Fostul episcop s-a referit și la responsabilitatea Bisericii Ortodoxe, menționând că unul dintre organizatorii “ocupării violente a cimitirului”, din 6 iunie, a fost Frăția Ortodoxă, pe care o califică drept “o organizație extremistă ortodoxă”. Cheia soluției, în opinia lui László Tõkés, revine autorităților Bisericii Ortodoxe și guvernului social-liberal, prin urmare, lor ar trebui adresate cererile de soluționare în ceea ce privește cazul cimitirului militar, respectiv celelalte încălcări ale drepturilor maghiarilor. (sursa foto - www.uz-volgye.ro)

 

Lasă un comentariu