“CUNUNA SPICULUI DE GRÂU”

Distribuie pe:

Eveniment ce va avea loc în comuna Crăiești, satul Crăiești, în data de 28 iulie 2019, în organizarea Primăriei și Consiliului local Crăiești, în parteneriat cu Centrul Multimedia Pro Art Maria.

Această sărbătoare și obicei etno-folcloric își are originea în istoria milenară a locuitorilor Câmpiei Transilvane, așa cum “pâinea noastră cea de toate zilele” a fost și este alimentul de bază al românilor ca și al multor popoare ale mapamondului.

Avem dovezi că frumusețea și naturalețea obiceiului avea un farmec aparte în perioada când secerișul holdelor se făcea manual. Dar nu a fost rău că în urmă cu aproximativ 50-60 de ani, după colectivizare, la încheierea secerișului se organizau, în zona Câmpiei, serbări câmpenești, s-au păstrat fără întreruperi, cu ediții mai reușite și mai puțin reușite până în zilele noastre. De cele mai multe ori reușitele erau legate de “calitatea” primarilor și a directorilor de Cămine Culturale, încă cu hore țărănești, cu ceterașii locului, cu întreceri sportive, asortate cu bere și mititei.

La Crăiești, dar și în comunele vecine, așa-numitele “târguri”, frumoase întâlniri cu fii ai satului, dar și a președinților de organizații sportive. Uneori, sărbătoarea crăieștenilor și a invitaților lor depindeau și de “timpul probabil”.

Ediția din acest an la care vă invităm cu amabilitate și respect va fi onorată de Ansamblul “Spice mureșene”, cu distinși artiști din arealul transilvan (ora 13), precum: originala Ionela Moruțan - originară din comuna vecină Urmeniș (jud. Bistrița Năsăud), Livia Sorlea - reprezentant de seamă a Văii Mureșului Superior, Iulia Maier și Anca Manoilă, Costi Dumitru, dar și neîntrecuții Cristian Pomohaci și Nicolae Mureșan - minunatul reprezentant al ținutului Codrenilor (Satu Mare).

Primarul Vasile Vereș vă așteaptă cu drag!

 

Lasă un comentariu