“DACĂ DĂRUIEȘTI DRAGOSTE PLANTELOR, ÎȚI RĂSPUND LA FEL” PASIUNEA, HĂRNICIA ȘI MUNCA FĂRĂ ZĂBAVĂ TRANSFORMĂ IBĂNEȘTIUL ÎNTR-UN “RAI” AL LEGUMELOR PROASPETE ȘI SĂNĂTOASE

Distribuie pe:

Primăvara - răsaduri, apoi ceapă verde, ridichi, spanac, castraveți, ceapă roșie, roșii, ardei, gogoșari și altele. Când ai crede că sezonul e încheiat și producătorii nu mai au ce oferi, ies la iveală murăturile, dulcețurile și zacusca. Întregul an este plin pentru producătorii de legume din Ibănești.

“Să ne vedeți cum lucrăm și ne agităm pe aici când facem zacusca. Suntem ca furnicile!”

Cu patru solarii și mai multe locuri în care cultivă în aer liber, Dana Matei (Ibănești Sat) produce răsaduri, ridichi, spanac, castraveți, roșii, ardei, ardei capia, gogoșari, vinete, ceapă, după care începe sezonul produselor conservate: dulceață, zacuscă (de vinete și fasole), murături. “Să ne vedeți cum lucrăm și ne agităm pe aici când facem zacusca. Suntem ca furnicile!”. Cererea de zacuscă (făcută la ceaun mare, afară, la foc de lemne) a fost o surpriză, nu se aștepta să aibă o așa mare căutare.

Când e vremea culesului, pe tăblița de la poartă oamenii sunt anunțați că pot veni să cumpere. Ei cunosc deja sistemul, se anunță unii pe alții și cererea este mare. Nu trebuie decât să fie vreme prielnică agriculturii, dorință și putere de muncă. Anul acesta, fiica cea mare a ieșit în centru, cu ceapă și ridichi, în Vinerea Mare și au fost surprinși de cât de mare a fost cererea: “Noi, acasă, nu făceam față să scoatem și să spălăm. Nu mi-au ajuns ceapa și ridichile de Paști!”.

“Când vezi atâta frumusețe ce iese din mâna ta, cum să nu-ți simți sufletul plin de bucurie?!”

Zonele cultivate cu ardei, ceapă, varză, sfeclă, fasole acoperă ca un covor terenul deluros. Pare deopotrivă munca unui agricultor și a unui peisagist.

Seriozitate, muncă multă și dăruire. Calitate. Să câștigi încrederea clientului și să menții standardul ridicat. Să știi să-ți vinzi produsele - acestea sunt lucrurile-cheie, principiile pe care le urmează cu strictețe Eugen Dan, din Isticeu (de pe Gropi). Nu există compromisuri când vine vorba de calitate și niciunul dintre membrii familiei nu fuge de muncă. “Odată ce ai intrat în solarii, nu mai poți să ieși din ele. Și dacă dăruiești dragoste plantelor, îți răspund la fel”, spune el. În cele trei solarii și afară, totul este perfect gândit și împărțit, aranjat la linie. Nimic nu este lăsat la voia întâmplării. “Uite-le ce frumoase sunt. E prea fain ca să nu-ți placă, uite ce liniștit ești! Și când vezi atâta frumusețe ce iese din mâna ta, cum să nu-ți simți sufletul plin de bucurie!”

Cu castraveții sunt pe piață din aprilie deja și de două săptămâni sunt și cu roșiile. Merge cu ele până în luna octombrie, într-o perioadă în care, spune el, nimeni nu mai are castraveți pe piață. O plantă înseamnă o producție de aproximativ 8 kilograme de roșii, explică gospodarul, iar în acest moment, ritmul de coacere nu reușește să facă față cererii mari. Pe parcursul anului, familia iese la vânzare cu răsaduri, roșii, castraveți, ardei, ardei capia, varză, sfeclă roșie, fasole, cartofi, tot ce se poate pune în cele trei solarii și în afara lui. Apoi vine rândul produselor conservate - zacuscă, murături, dulcețuri. Se lucrează intens, la foc continuu, agricultura fiind afacerea întregii familii și inclusiv cei doi băieți lucrează și ies la vânzare cu produsele. Momentan, a preferat solariile, care dau o producție mare, dar se gândește și la o cultură mare, pe suprafețe de hectare (se gândește la plantație, la cultură de cartofi, varză, ceapă, grâu, sfeclă). “Eu acolo tind, nici nu mă gândesc să mă opresc!”.

“Maestra”... roșiilor

I-ar fi plăcut să aibă mai mult teren și îi pare rău că trebuie să se rezume la o producție mai redusă, spune Rahela Molnar. Dar chiar și cu o grădină mai mică și-a amenajat două solarii și oamenii vin să cumpere. În primăvară au mers foarte bine răsadurile (roșii, țelină, ardei, gogoșari, vinete, conopidă), iar anul acesta cererea de roșii este peste așteptări, de aceea se gândește ca anul viitor să mărească spațiul dedicat acestora. Soiuri de roșii cultivate: inimă de bou, “frunză de cartof”, Dulcea de Făgăraș, Rugantino, roșii negre, Marissa. Visul ei este să se poată extinde și speră să mai găsească teren să lucreze, pentru a avea solarii așa cum își dorește.

Un solar la standarde internaționale

Samuel Todoran din Pietricica a construit un solar impresionant de 30x16 metri, inspirat de cele văzute în străinătate, un solar tip “hală”, cu aerisire laterală și un tavan intermediar din folie, care poate fi tras pentru perioadele reci în care trebuie să încălzească solarul. Anul acesta au observat o creștere a cererii de roșii de grădină, care anul trecut nu au mers așa de bine. Toamna este sezonul conservelor, așa că peste iarnă au murături, zacuscă, zarzavat pentru ciorbe, sirop, dulceață și bulion.

Sursa și foto - ibanesti.ro. Titlul, subtitlurile și sinteza aparțin redacției - I.S.

Lasă un comentariu