REÎNVIE VIAȚA LA... ȚARĂ

Distribuie pe:

,,Un sat în care dimineața nu se aprinde lumina în școală este un sat mort"

O zi frumoasă de dublă sărbătoare: Sf. Ilie, dar și o întâlnire memorabilă între douăzeci și cinci de foști elevi, absolvenți ai clasei a VIII-a de acum 35 de ani și foști profesori: Mureșan Ileana, Săcărea Lenuța, Creți Gheorghe, Creți Elena, Matei Paulina și Săcărea Ioan.

Evenimentul s-a derulat la Band-Fânațe.

La apelul făcut de hotărâta și priceputa fostă elevă Șipoș Eugenia au răspuns prin prezență, cuvinte și lacrimi 25 din cei 30 foști elevi, promoția 1983/1984.

Totul a fost minunat. E greu să găsesc cuvinte potrivite. Douăzeci și cinci de OAMENI, realizați în diferite meserii și profesiuni. Îmbrățișări călduroase, cuvinte uneori poticnite, lacrimi sincere și bucuria generală de a se revedea și recunoaște după 3 decenii și jumătate.

Un lucru inedit, un adevărat record național, și poate nu numai, a fost prezența în această clasă a trei perechi de gemeni (2 băieți, 2 fete, un băiat și o fată).

Din expresii și cuvinte au reieșit sentimente puternice de respect și recunoștință, dar și de sinceritate, de reactualizare a unor amintiri dragi, întâmplări hazlii care se întâlnesc pretutindeni în viața de elev.

Am vizitat cu emoție școala unde noi, dascălii, am început, iar elevii s-au format. Nu am mai găsit acea școală cu pardosea din scândură îmbibată cu motorină, cu sobe rotunde, găurite, din care fumul ieșea la fiecare adiere de vânt, ci am găsit o școală modernă, dotată la nivel maxim, o școală a vremurilor de azi, datorită sârguinței și spiritului de gospodar al directorului coordonator Gheorghe Creți și a autorităților locale.

Felicitări dascălilor menționați, felicitări părinților curioși, care au participat, dar mai ales minunatei Eugenia Șipoș, care, departe de țară, a coordonat acțiunea, avându-i în preajmă pe Sorin, Teofil, Marinela, Petrică și alții.

Felicitări și sperăm că și alte generații vor da viață, măcar pentru o zi, satului, care ne-a primit cu drag și recunoștință.

P.S. Foști absolvenți ai școlilor noastre din mediul rural, însuflețiți, împreună cu foștii voștri dascăli măcar pentru o zi, satele noastre pustii!

 

Lasă un comentariu