28 IULIE - ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA HEPATITEI

Distribuie pe:

Hepatita este o inflamație a ficatului. Boala poate fi auto-limitată sau poate progresa până la fibroză, ciroză sau cancer la ficat. Virușii hepatici (tipurile: A, B, C, D și E) reprezintă cea mai frecventă cauză a bolii, la nivel mondial, dar și alte infecții, substanțe toxice (alcool, anumite medicamente) și boli autoimune pot provoca hepatită * În special, tipurile B și C duc la boli cronice în cazul a sute de milioane de oameni și reprezintă cea mai frecventă cauză a cirozei hepatice și a cancerului * Hepatitele A și E sunt în mod obișnuit cauzate de consumul de alimente sau apă contaminate * Hepatitele B, C și D apar de obicei ca urmare a contactului cu fluide corporale infectate (sânge sau produse din sânge contaminate), în urma unor proceduri medicale invazive ce utilizează instrumentar contaminat, iar hepatita B se poate transmite de la mamă la copil la naștere, de la un membru al familiei la copil, precum și prin contact sexual. * Infecția acută poate apărea cu simptome limitate sau fără simptome sau poate include simptome precum icter (îngălbenirea pielii și a ochilor), urină de culoare închisă, oboseală extremă, greață, vărsături și dureri abdominale *.Toți cei 5 viruși - A, B,C,D și E - cauzează boli hepatice, dar în moduri diferite.

Virusul hepatic A (HAV) este prezent în fecalele persoanelor infectate și este cel mai adesea transmis prin consumul de apă sau alimente contaminate. Anumite practici sexuale pot, de asemenea, răspândi virusul. Infecțiile sunt, în multe cazuri, ușoare, majoritatea pacienților recuperându-se și rămânând imuni la alte infecții cu HAV. Cu toate acestea, infecțiile cu HAV pot fi uneori severe și pun în pericol viața. Cei mai mulți oameni din zone ale lumii cu salubritate precară sunt infectați cu acest virus. Pentru prevenire, sunt disponibile vaccinuri sigure și eficiente. Spre deosebire de hepatita B și C, hepatita A nu provoacă boli hepatice cronice și este rar fatală, dar poate produce simptome debilitante și hepatită fulminantă (insuficiență hepatică acută), care poate fi letală. În ansamblu, OMS a estimate că în 2016, la nivel mondial, 7.134 de persoane au decedat din cauza hepatitei A (reprezentând 0,5% din mortalitatea datorată hepatitei virale).

Virusul hepatic B (HBV) este transmis prin expunerea la sânge, material seminal, salivă și alte fluide corporale infectate. HBV poate fi transmis de la mame infectate la sugari, la momentul nașterii, sau de la un membru al familiei la copil, în copilăria timpurie. Se mai poate transmite prin transfuzii de sânge și produse din sânge contaminate cu HBV, injecții contaminate în timpul procedurilor medicale și prin utilizarea de droguri prin injectare. HBV prezintă, de asemenea, un risc pentru lucrătorii din domeniul asistenței medicale, care, accidental, se înțeapă cu acul în timp ce acordă asistență pacienților infectați. Pentru prevenirea HBV sunt disponibile vaccinuri sigure și eficiente.

Virusul hepatic C (HCV) este transmis mai ales prin expunerea la sânge infectat. Aceasta se poate întâmpla prin transfuzii de sânge și produse din sânge contaminate cu HCV, injecții contaminate, în timpul procedurilor medicale, și prin utilizarea de droguri injectabile. Transmiterea sexuală este, de asemenea, posibilă, dar este mult mai puțin obișnuită. Nu există vaccin pentru HCV.

Infecțiile cu virusul hepatic D (HDV) apar numai la cei care sunt infectați și cu HBV. Co-infecția HDV/ HBV poate avea ca rezultat o boală mai gravă. Vaccinurile împotriva hepatitei B oferă protecție și împotriva infecției cu HDV. Totuși, co-infecția cu HDV-HBV este considerată cea mai severă formă de hepatită virală cronică datorată progresiei mai rapide spre decesele legate de ficat și carcinomul hepatocelular.

Virusul hepatic E (HEV) este în mare parte transmis prin consumul de apă sau alimente contaminate. HEV este o cauză comună a apariției focarelor de hepatită în zonele în curs de dezvoltare ale lumii și este din ce în ce mai recunoscut ca o cauză importantă a bolilor în țările dezvoltate. Există vaccinuri sigure și eficiente pentru a preveni infecția cu HEV, dar nu sunt disponibile pe scară largă.

Organizația Mondială a Sănătății ne învață cum să ne întoarcem din concediu... fără hepatită!

Hepatita, în diversele ei forme, reprezintă o amenințare gravă la adresa sănătății. Pe termen lung, cele mai frecvente forme - hepatitele B și C - pot provoca probleme serioase, cum ar fi cancerul hepatic, ciroza hepatică și insuficiența hepatică, având ca rezultat - decesul. Pe termen scurt, hepatita A se manifestă adesea ca o boală alimentară, însoțită de vărsături, febră și diaree.

Ziua Mondială a Hepatitei este marcată anual la 28 iulie, într-o perioadă în care mulți cetățeni din regiunea europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pleacă în concediu. Deși hepatita reprezintă o amenințare în orice moment al anului, anumite activități asociate vacanțelor de vară pot prezenta un risc deosebit de infecție. Din fericire, există modalități de a vă proteja împotriva infecției cu hepatită, atât prin vaccinare, cât și prin luarea de măsuri pentru a limita riscul de expunere.

Feriți-vă de hepatita A, fiind atenți la alimente și băuturi

Mulți oameni sunt conștienți de faptul că hepatita A lovește acolo unde curățenia este precară sau apă nesigură. Mai puțini știu însă că simpla atingere a unui fruct, în piață, poate lăsa hepatita A pe mâini, de unde „abia așteaptă" ca, prin gură, să pătrundă în corp. Spălarea frecventă a mâinilor cu săpun și apă este întotdeauna importantă, dar cu atât mai mult când călătoriți în regiuni ale lumii în care apar frecvent focare de hepatită A.

Pentru a evita infecția cu hepatita A și alte afecțiuni alimentare: verificați dacă apa este potabilă, dacă nu, beți apă îmbuteliată sau apă de la robinet fiartă și folosiți-o și pentru periajul dinților; decojiți și spălați toate fructele și legumele proaspete; nu mâncați carne crudă și pește crud ori insuficient sau neprelucrate termic; evitați băuturile cu gheață sau care sunt preparate cu apă nesigură; spălați-vă des mâinile.

Multe cazuri de hepatită A se vindecă fără tratament. Dar un caz grav vă poate strica vacanța. Există un vaccin pentru hepatita A - 2 doze la interval de cel puțin 6 luni vă vor proteja timp de cel puțin 20 de ani.

Feriți-vă de hepatitele B și C!

Hepatita B se transmite prin contactul cu sângele sau alte fluide corporale ale unei persoane infectate. Sexul neprotejat vă poate pune în pericol, la fel ca și tatuajul, piercingul sau manichiura / pedichiura în locuri cu standarde igienice necorespunzătoare. Dacă aveți îndoieli că un salon de coafură, pedichiură, cosmetică etc. nu respectă regulile de igienă adecvate pentru a evita transmiterea hepatitei, folosiți propriile dumneavoastră unelte - foarfece, aparate de bărbierit, pensete etc.

Hepatita C se transmite pe cale sanguină, dar și prin sex neprotejat, tatuaje neigienice, piercinguri și tratamente pentru unghii, deși acest lucru se întâmplă mai rar decât în cazul hepatitei B. Cel mai mare risc de infecție este asociat cu transfuziile sanguine nesigure, produse din sânge și proceduri medicale sau dentare. Hepatitele B și C sunt așa-numitele „boli silențioase", deoarece la multe persoane nu dau niciun fel de simptome. În plus, timp de mulți ani a existat o lipsă de cunoaștere a acestor tipuri de hepatită, încât mulți oameni nici nu știau că suferă de această boală. Testarea este o parte importantă a strategiei de sănătate publică, deoarece infecția pe termen lung cu hepatita B sau C poate duce la afectarea ficatului, inclusiv la cancer. Dacă credeți că ați fost expus la hepatită B sau C, adresați-vă medicului.

Vaccinul împotriva hepatitei B este cea mai bună modalitate de protecție, fiind inclus în programele de vaccinări de rutină în multe țări. Vaccinul a devenit disponibil pe scară largă după anul 2000, astfel încât adulții de astăzi nu au putut fi vaccinați în copilărie. Vaccinul este extrem de eficient și 3 doze conferă imunitate timp de cel puțin 20 de ani.

Vindecarea hepatitei C este acum posibilă - dar „cheia" este prevenirea

Încă nu există vaccinuri pentru hepatita C. Persoanele care își injectează droguri prezintă cel mai mare risc, dar orice poate duce la pătrunderea de sânge infectat în fluxul sanguin reprezintă un risc ce trebuie evitat, pe cât posibil.

Potrivit lui Samantha May, șeful Serviciilor de Asistență la Trustul pentru Hepatita C, în fiecare an, vacanța vine „cu un cortegiu de îngrijorări privind hepatita". În ultimii 16 ani s-au primit nu mai puțin de 45.000 de apeluri telefonice: „Când cineva își face griji că ar fi fost infectat din cauza unui tatuaj, îl rog să-și amintească dacă cerneala și acele au fost sigilate și au fost deschise în fața lui/ei. De asemenea, primim apeluri de la persoane care au plecat în străinătate pentru chirurgie plastică sau dentară și care sunt îngrijorate. Există riscuri în aceste circumstanțe, în funcție de condițiile în care sunt efectuate, dar acestea sunt mult mai reduse decât dacă cineva a reutilizat seringi pentru injectarea de droguri sau dacă a avut o transfuzie de sânge înainte de 1990. În cele din urmă, singura modalitate de a fi sigur este efectuarea testului. Din fericire, odată diagnosticul stabilit, tratamentul de care poate dispune acum este mai rapid și mai eficient decât oricând".

Potrivit OMS, în 2015, 257 milioane de persoane trăiau cu infecție cronică cu virus hepatic B. În același an, hepatita B a provocat aproximativ 887 000 de decese, cauzate, în principal, de ciroză și de carcinom hepatocelular (cancer hepatic primar). În lume, aproximativ 71 de milioane de persoane au infecție cronică cu virusul hepatitei C. Mulți dintre cei infectați cronic vor dezvolta ciroză sau cancer de ficat. În 2016, aproximativ 399.000 de persoane au decedat din cauza hepatitei C .

Medicamentele antivirale pot vindeca mai mult de 95% dintre persoanele infectate cu virusul hepatitei C, reducând astfel riscul de deces prin ciroză și cancer de ficat, dar accesul la diagnostic și tratament este redus.(surse - euro.who.int/en, /www.who.int/features/)

 

                                

Lasă un comentariu