LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

Miercuri, 24 iulie, la Casa Iancului, în cadrul simpozionului cu tema „Ardealul, gura noastră cea de rai", am avut oaspeți de seamă, anume, doamnele cercetătoare, pasionate de istorie, Domnița Rațiu din București și Margareta Cristian din Brașov, ambele licențiate în istorie și fiecare cu încă o facultate absolvită (Drept și Arhitectură), întemeietoare ori membre fondatoare a unor ligi, fundații, asociații, societăți cu caracter istoric, participante cu multe și consistente comunicări la congresele de istorie și alte manifestări de acest gen din țară și străinătate.

Temele, foarte incitante, „Ardealul, izvor de cultură și civilizație mondială" și „Din istoria pătimirii românilor din Ardeal", au fost nu numai o lecție de istorie adevărată, cu argumente de necontestat, pe care istoricii noștri le ignoră uneori, ci și o lecție de patriotism și românism ardent, trăit cu intensitate, cu simț civic, cu adevăruri rostite cu mult curaj despre probleme fundamentale ale istoriei ce se referă la: întâietatea noastră în acest spațiu, „bătrâna" noastră limbă, cultură și civilizație răspândită pe un areal imens în jurul nostru, izvoarele istorice străvechi necercetate și neinterpretate corect, ascunderea voită a adevărului în privința obârșiei noastre multimilenare etc.

Toate afirmațiile făcute au fost susținute de argumente și documente istorice extrem de pertinente care se găsesc în bibliotecile lumii, dar nu sunt căutate și cercetate din neștiință, din lene, din nepricepere, din lipsa unor cercetători de valoare, motiv pentru care, până la urmă, istoria noastră este în bună parte neacoperită cu documente, slab și incorect susținută uneori de acestea, plină de lacune pe care alții le interpretează și le exploatează în interes propriu.

În susținerea celor expuse, dar din alt domeniu de cercetare, a venit cu argumente de o noutate absolută domnul ing. programator Mircea Anghel din Sibiu (care va avea o expunere la Casa Iancului pe această temă în data de 7 august), precum și jr. Ioan Berța și ing. Emil Cecălăcean.

Clipa de poezie a fost susținută de jr. Silviu Rațiu și subsemnatul, iar din partea Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu" - Filiala Mureș și a Ligii Scriitorilor - Filiala Mureș, doamnele invitate au fost răsplătite cu diplome și cu câte o medalie comemorativă „Avram Iancu" cu brevet.

În cadrul manifestării, la împlinirea unei frumoase vârste, a fost omagiată doamna Lucia Truța, fost tehnician principal la Institutul de Cercetări Pielărie - Încălțăminte, unde a lucrat timp de 25 de ani. La pensie s-a retras la Bărboși, iar de patru ani locuiește la Târgu-Mureș.

Lasă un comentariu