SUPLIMENTELE ALIMENTARE NU AU NICIUN EFECT BENEFIC ASUPRA CREIERULUI

Distribuie pe:

La solicitarea Asociației Americane a Pensionarilor, cercetătorii de la Universitatea din Florida, care studiază sănătatea creierului și cauzele apariției demenței, a Alzheimer-ului și a altor boli ale creierului, susțin că suplimentele alimentare nu au niciun efect benefic asupra creierului.

„Anual, pensionarii americani cheltuiesc miliarde de dolari pe suplimente despre care cred că ajută la menținerea sănătății creierului. Însă, mineralele, mixturile din ierburi și alte produse asemănătoare nu au niciun efect benefic, iar persoanele vârstnice ar trebui să cheltuiască mai mult pe fructe și legume proaspete pentru a avea un creier sănătos.

Administrația Federală a Medicamentelor (FDA) nu tratează aceste suplimente la fel ca pe medicamente sau ca pe alte dispozitive medicale. Suplimentele alimentare nu sunt testate în laboratoare independente, care să certifice eficiența lor, iar FDA se bazează pe cei care le produc să respecte standardele de siguranță și calitate în ceea ce privește conținutul, nu și eficacitatea lor.

Cu toate că FDA a interzis producătorilor de suplimente să facă referiri specifice la sănătate, companiile au găsit o cale de a le promova, ei folosind formulări de genul: cercetările au arătat... sau, produs testat în laborator, care pot păcăli.

Un astfel de exemplu îl constituie produsul Ginkgo biloba, foarte popular în rândul persoanelor în vârstă, și pe a cărui cutie scrie că susține funcționarea sănătoasă a creierului. Dar pe cutie mai există și un asterix, sub care scrie, foarte mic, faptul că această afirmație nu a fost evaluată și aprobată de FDA, iar produsul nu diagnostichează, previne sau vindecă nicio boală.

Recent, FDA a trimis o scrisoare către mai multe companii producătoare de suplimente, prin care li se cere să nu mai exagereze beneficiile produselor lor, mai ales că americanii se tem cel mai mult de Alzheimer și de alte boli ale creierului, nu de cancer sau de alte afecțiuni.

Preferința adulților față de suplimentele care promit sănătatea creierului este o consecință a faptului că medicina nu a reușit, deocamdată, prea multe în domeniul prevenirii sau tratării bolilor precum Alzheimer sau demența senilă, iar aceste produse au devenit extrem de profitabile pentru companiile producătoare care încasează anual miliarde de dolari.

Marea majoritate a oamenilor nu are nevoie de supliment de vitamine. Este suficient să aibă o dietă echilibrată. Excepție ar putea face doar cei care au deficit de vitamina B12 sau B6, dar nici în acest caz suplimentele pe cale orală nu sunt eficiente, ci doar cele injectabile.

Corpul poate asimila doar o cantitate limitată de vitamine și minerale. De aceea, vitaminele luate în exces pot deveni un pericol, cum ar fi excesul de vitamine A, D, E sau K.

Suntem creați să asimilăm ceea ce avem nevoie din mâncare, nu din pilule. Iată de ce aceste suplimente minune nu au niciun fel de efect benefic. Recunosc asta chiar și producătorii lor, prin acel avertisment mic, scris pe ambalaj. Cel mai sigur mod de a rămâne sănătoși este consumul de fructe și legume proaspete și al hranei de calitate", concluzionează oamenii de afaceri americani, citați de descopera.ro.

Lasă un comentariu