ROMÂNII CHELTUIESC MULT PE CUMPĂRĂTURI INUTILE

Distribuie pe:

Dintr-un studiu realizat de compania de cercetare Chartered Financial Analyst (CFA), aflăm că 80% dintre români depozitează, în locuințele lor, bunuri pe care nu le utilizează, în valoare de... 820 milioane de euro.

Cercetarea arată că, atât cei din mediul urban, cât și cei din rural cheltuiesc mulți bani pe lucruri pe care nu le utilizează - electronice de mici și mari dimensiuni, electrocasnice, obiecte de grădinărit sau accesorii sportive.

Cumpărături emoționale, compulsive

Experții în educație financiară susțin că acest comportament este neproductiv pentru independența financiară și deschide calea către noi și noi excese în ceea ce privește cumpărăturile emoționale, compulsive. Mai exact, peste 70% dintre români cumpără telefoane mobile, în timp ce alții achiziționează calculatoare, laptopuri sau frigidere.

În ceea ce privește valoarea totală, cei mai mulți bani se duc pe electronicele mici (390 milioane de euro) și mari (164 milioane de euro), urmate de articolele pentru casă (99 milioane de euro), jocuri și jucării (47 milioane de euro) și articolele și accesoriile de sport și timp liber (40 milioane de euro).

Bani irosiți

Cifrele arată că 35% dintre români ajung să depoziteze bunuri nefolosite timp de un an sau doi, în timp ce 28% le țin doi sau trei ani, iar 8% au spus că le păstrează mai mult de șase ani. Cei mai mulți dintre consumatori (60%) păstrează bunurile în interiorul casei, în dulapuri sau debara, în timp ce doar un sfert aleg să le stocheze în boxă, pivniță sau șopron.

În mediul urban, valoarea lucrurilor inutile depozitate este de 605 milioane de euro, de trei ori mai mare decât cea din mediul rural (215 milioane de euro), cei mai mulți români care cumpără bunuri de care nu au nevoie locuind în București - Ilfov (86%).

Lipsește educația financiară!

Realizatorii studiului susțin că avem nevoie de educație financiară, de cunoștințe care ne ajută să facem un plan de economisire sau un buget lunar de cheltuieli. Acestea pot părea dificil de implementat, pot copleși un individ fără cunoaștere în zona financiară, însă ele sunt ceea ce oamenii gospodari făceau din responsabilitate, dar și din lipsa banilor - puneau pe hârtie, lunar, sumele de care dispun și alegeau, în funcție de priorități, pe ce cheltuiesc banii, nu lăsau loc risipei, ba chiar reușeau să economisească.

Fără aceste minime eforturi vom continua să cumpărăm emoțional, să facem excese și nu vom dobândi independența financiară necesară.

Lasă un comentariu