SĂPTĂMÂNA HAFERLAND - ZILE DE SĂRBĂTOARE ÎN „ȚARA OVĂZULUI"

Distribuie pe:

Sub sloganul „Fii parte din comunitate", joi, 25 iulie, a început Festivalul Săptămâna Haferland, eveniment dedicat promovării culturii săsești din Transilvania. Aflată la cea de a VII-a ediție, manifestarea se desfășoară până la 30 iulie, în zece localități din zona cuprinsă între Rupea și Sighișoara, denumită „Țara Ovăzului", și include localitățile: Archita, Viscri, Homorod, Saschiz, Rupea, Criț, Bunești, Roadeș, Meșendorf și Cloașterf.

„Săptămâna Haferland este un eveniment foarte important pentru comunitatea sașilor și nu numai: este momentul în care comunitatea locală se implică pentru a le oferi oaspeților cea mai frumoasă experiență, iar turiștii care au participat până acum s-au declarat încântați de tot ce au văzut aici. În acest an, vrem să punem mai mult accentul pe arta săsească, cea care a făcut posibilă ca sașii să-și păstreze identitatea intactă de-a lungul timpului. Așa că îi invităm pe toți cei pasionați de călătorii nu doar să ne viziteze, ci și să facă parte din comunitatea celor care iubesc satele săsești și arta din zonă", a declarat Michael Schmidt, președintele fundației cu același nume și unul dintre inițiatorii festivalului.

Festivalul a debutat în localitățile Archita și Viscri, cu o expoziție de meșteșuguri, urmată de dansuri și cântece tradiționale ale grupurilor folclorice din Archita și Vânători.

Ziua dedicată satului Criț - mâine, 27 iulie, este totodată și ziua principală a festivalului, în care cei peste 1.500 de turiști așteptați se vor putea bucura de concertul de orgă și de PlaCello - concert ICon Arts susținut de Răzvan Suma, Ștefan Cazacu, Ella Bokor și Bogdan Postolache, în biserica fortificată din localitate, de ateliere interactive, de o proiecție de film, precum și de activități pentru cei mici. Turiștii interesați de arta și cultura din Haferland vor avea ocazia să vadă o expoziție după picturile unui cunoscut pictor de origine săsească, Hans Schuster, o expoziție a lăzilor de zester săsești, dar și o expoziție cu fotografii ale comunităților de demult din Haferland.

Turiștii prezenți la Criț vor avea ocazia să participe la exercițiul artistic interactiv „Parte din Haferland". Toți cei interesați să descopere frumusețea regiunii, tradițiile locale, dar și noile inițiative din zonă se pot alătura comunității sașilor și pot deveni ambasadorii acestei culturi. Vizitatorii vor putea contribui, alături de un creator popular, la pictura unor litere din lemn care vor forma cuvântul „Haferland" și care vor simboliza efortul comun pentru revitalizarea regiunii, dar și deschiderea comunității săsești către toți cei interesați să descopere tradițiile și obiceiurile din zonă, precizează organizatorii.

Programul festivalului cuprinde, în cele zece localități, concerte în biserici fortificate, proiecții de film, expoziții de fotografie, ateliere cu meșteșugari locali, activități pentru copii.

Săptămâna Haferland este unul dintre cele mai mari evenimente dedicate promovării culturii săsești din Transilvania. Primele șase ediții ale festivalului au strâns peste 20.000 de participanți, printre aceștia numărându-se zeci de personalități ale vieții culturale și sociale din România și din Germania.

Organizatorii evenimentului sunt Fundația Michael Schmidt, împreună cu Fundația Tabaluga, susținute de Fundația Adept, Fundația Mihai Eminescu Trust, Vecinătatea Femeilor din Saschiz și Asociația Sașilor Transilvăneni din Germania. (sursa - agerpres.ro; foto:stiriletransilvaniei.ro, jurnaldehoinar.com).

N. red. Regiunea săsească din Transilvania a fost denumită „Țara Ovăzului" („Haferland" în germană) deoarece, dat fiind climatul mai aspru, localnicii obișnuiau să cultive, cu precădere, ovăzul.

 

Lasă un comentariu