ANIVERSĂRI - VICTOR BABEȘ - 165 DE ANI DE LA NAȘTERE

Distribuie pe:

În ziua de 28 iulie 1854 s-a născut Victor Babeș, medic, biolog, fondatorul microbiologiei moderne.

Și-a făcut studiile medicale la facultățile din București și Viena, fiind apreciat în mod deosebit de către profesorii săi. Este numit asistent la catedra de histologie a Facultății de medicină din Budapesta, iar în 1878 la Viena, devine doctor în medicină, iar în 1885 își ia examenul de docență la Budapesta. În același an este numit profesor extraordinar de histologie la Facultatea de Medicină din Budapesta.

A întreprins călătorii în marile centre medicale ale Europei și a lucrat cu mari personalități ale medicinii, între care Pasteur și Koch. Împreună cu A.V. Cornil, profesor la College de France, a elaborat primul tratat de microbiologie din lume.

În anul 1887 se stabilește în București, unde și-a continuat bogata activitate științifică soldată cu descoperiri de notorietate mondială, între care tratamentul antirabic.

În 1893 devine membru activ al Academiei Române.

A dus o insistentă activitate pentru înființarea în țara noastră a unui institut al sănătății publice, a unui institut de patologie și bacteriologie. În 1900 înființează, la București, Societatea Anatomică, tipărește, în limbile română și franceză, Analele Institutului de Patologie și Bacteriologie, editează revista România Medicală. Publică o serie de tratate și monografii, între care se remarcă: Bacilul leprei și histologia leprei; Pelagra; Tratamentul turbării; Atlasul de histologie patologică a sistemului nervos. În 1913 contribuie la combaterea epidemiei de holeră din Bulgaria, preparând un vaccin antiholeric.

După Marea Unire din 1918, ia parte la organizarea Universității din Cluj, eveniment care are loc în anul 1919, și devine profesor al acesteia.

La împlinirea vârstei de 60 de ani este sărbătorit de Societatea studenților în medicină, care editează și un volum omagial. Situația se repetă și în 1924, cu prilejul celei de-a 70-a aniversări.

Moare la 19 octombrie 1926, la București.

 În anul 1948, Universitatea din Cluj primește numele său, iar un an mai târziu, Ministerul Sănătății editează un volum omagial, incluzând și o bibliografie însemnând 1.005 titluri de lucrări ale ilustrului savant, realizată de Mircea Tomescu.

Lasă un comentariu