“SIGHIȘOARA MEDIEVALĂ”, LA A 26-A EDIȚIE

Distribuie pe:

“Un mister medieval” este titlul romanului scris de Barry Unsworth și nominalizat, în 1995, pentru Booker Prize. A apărut și la noi, la Editura Leda, tradus de Cristian Baciu. Merită citit, acțiunea se petrece în secolul XVI și eroul principal este un tânăr cleric răzvrătit, care o ia razna în compania unei trupe de actori. Mi-am amintit acest titlu văzând genericul Festivalului de artă medievală din acest an de la Sighișoara, aflat la a 26-a ediție.

Conform tradiției, în fiecare an, “Sighișoara medievală” trebuie să aibă o temă specifică care să-i confere o personalitate distinctă față de edițiile anterioare. Cea de a XXVI-a ediție se desfășoară acum sub genericul “Misterul medieval”.

Pe parcursul a trei zile, participanții se vor bucura, în cadrul celor cinci tabere așezate “strategic” atât afară, cât și în interior - Tabăra Atelierelor de lângă Turnul Cizmarilor, Tabăra Cavalerilor de lângă Biserica Mănăstirii, Tabăra Comedianților din Piața Rățuștelor, Tabăra Meșteșugarilor din jurul Primăriei, Arena Cavalerilor din Piața Sigma, Sala Sander, artele din Turnul Fierarilor - de muzică (“Spiritual Seasons” - Ucraina, “Anno Musica” (Ungaria), “Specimen Teatro” (Italia), “Cimpoierii de Transilvania” (Hunedoara), “Truverii” (București), interpreți la lăută (Duo Cristi Lazăr, Caius Hera - Timișoara; Nicolae Szekely - Hunedoara) și dansuri medievale (“Mora”, Bistrița), ordine militare, grupuri de jonglerii medievale cu steaguri (“Artgotica”, Sibiu) și foc (“Sirius”, Bistrița), spectacole de reconstituire medievală cu cai, recitaluri  de teatru medieval și teatru interactiv pentru copii, ateliere de artă și manufactură medievală, tabăra cavalerilor, curtea comedianților, conferințe, expoziții și video-mapping.

Peste 250 de artiști și redactori din România, Italia, Ucraina și Ungaria vor susține peste 120 de manifestări specifice perioadei, în minunata Cetate a Perlei transilvane.

Despre “Misterul medieval, între Imperiul Roman și Renaștere” va conferenția, în ultima zi, dramaturgul Mircea Rotaru.

Actori în recital: Eugenia Șerban, Cosmin Sofron, Gabriel Apostol, Teatrul itinerant “Jedermann”, Bonczidai Deszideriu și Szabo Daniel, din Târgu-Mureș, cu teatru de bâlci, magie cu Marius Drăguș (Magitot, București) și “Hocus Pocus Tralala” (Sibiu).

Vor fi prezente companiile teatrale “Skepsis”, din Alba Iulia, “Peter Pann” din Câmpina, “Studio 24” din București, dar și ordine militare din Mediaș, Cluj-Napoca, Brașov, București.

Festivalul, organizat de Primăria municipiului Sighișoara, coordonat artistic de Societatea Cultural Artistică de Tineret Concret (regizor Mihai Serghei Todor), sub înaltul patronaj al Principesei Margareta, Custodele Coroanei Regale a României, se va încheia cu o proiecție video pe Turnul cu Ceas.

 

Lasă un comentariu