PREȘEDINTELE CONSILIULUI JUDEȚEAN HARGHITA, GATA DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA “ATACURILOR DE LA GRANIȚA DE EST A JUDEȚULUI”!

Distribuie pe:

Potrivit unei decizii judecătorești pronunțate, recent, de Tribunalul Prahova, Cheie Bicazului nu mai aparțin de județul Neamț, ci intră în administrarea județului Harghita, zona (aproximativ 5.000 de hectare) urmând a se numi “Strâmtoarea Bicaz” / Becas.

Decizia nu este definitivă, autoritățile publice din județul Neamț urmând să o atace cu recurs întrucât, susțin acestea, instanța, prevalându-se de o HG din anul 2000, a stabilit, practic, limita de hotar între două unități administrativ-teritoriale, deși legislația în materie (Legea nr. 2/1968 privind împărțirea administrativ-teritorială a României, pe județe) nu a fost modificată, iar obiectul litigiului (care a durat mai bine de 10 ani) l-a constituit, de fapt, anularea unui proces verbal de grănițuire în zona Cheile Bicazului.

Președintele CJ Harghita, Borboly Csaba, pare, însă... gata de luptă împotriva “atacurilor la granița de est a județului”: “Dacă județul Neamț va face recurs, nu există nicio justificare la soluționarea pozitivă a recursului în a doua instanță, deoarece cazul relativ simplu a fost epuizat în acești zece ani, că nu mai pot aduce nimic nou în interesul lor. Desigur în România se poate întâmpla orice. Litigiul de zece ani a demonstrat că perseverența și răbdarea, pașii făcuți în consens cu legea - reprezintă calea viabilă. Pentru asta a luptat și luptă în continuare echipa CJ Harghita: pentru Cheile Bicazului. Colegii mei au participat la aproape 70 de dezbateri judiciare, au călătorit mai mult de 22.000 de kilometri pentru a ajunge la aceste dezbateri, au lucrat la caz mai mult de 600 de ore, care le-a luat 80 de zile de lucru. Munca asiduă, perseverentă aduce întotdeauna rezultate! Ne luptăm de zece ani, și ne pregătim la un marș asemănător și în legătură cu cimitirul din Valea Uzului! Aveți încredere în noi, susțineți-ne, încurajați-ne! Atacurile la granița de est a județului Harghita după schimbarea regimului au avut același scop: să ne ia pădurile, văile, câmpurile, locurile memoriale, orice ce este important din punctul de vedere al supraviețuirii, păstrării și dezvoltării identității comunității noastre. Probabil, această luptă va trebui continuată zeci de ani, dar nu dăm înapoi, nu putem să ne împăcăm cu fărădelegile, pentru că, dacă nu facem tot ce ne stă în putință, atunci procesul de excludere, de acaparare va continua, și va avea loc modificarea ilegală a granițelor în detrimentul județului Harghita, în ciuda faptului că legea și dreptul internațional sunt de partea noastră”, a declarat Borboly, potrivit kronikaonline.ro, citat de presa harghiteană de limbă română.

La rândul său, prefectul de Neamț, Daniela Soroceanu, a dat asigurări că “nu se va întâmpla nimic cu teritoriul județului Neamț (...) Nu vom accepta ca pe teritoriul județului Neamț să avem acțiuni care pot duce la conflicte interetnice. Nu este niciun dubiu, cheile Bicazului sunt ale județului Neamț”.

Reamintim că, la finele lunii iunie, la Piatra Neamț a avut loc un miting autorizat, urmat de un marș pietonal, manifestanții opunându-se fracționării teritoriului județului, manifestându-și dezacordul față de decizia instanței și, totodată, solidaritatea cu primarul comunei Bicaz-Chei, Gheorghe Oniga, hotărât, la rândul său, să promoveze recurs împotriva deciziei judecătorești, în termenul legal de 15 zile de la comunicare.

Lasă un comentariu