FESTIVALUL DINOZAURILOR ÎN GEOPARCUL INTERNAȚIONAL UNESCO ȚARA HAȚEGULUI

Distribuie pe:

Festivalul Dinozaurilor, ediția a V-a, invită vizitatorii să descopere, în perioada 26-30 iulie, locuri și oameni din Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București, dar și diversitatea planetei Pământ, informează un comunicat al organizatorilor transmis AGERPRES.

În prima zi a festivalului, de la ora 11.00, în Parcul Central din Hațeg va avea loc expoziția interactivă “UNESCO Hunedoara”. Geoparcul Țara Hațegului, Cetățile Dacice din Munții Orăștiei și Parcul Național Retezat - Rezervație a Biosferei sunt cele trei situri UNESCO din județul Hunedoara care reprezintă tot atâtea programe distincte ale prestigioasei organizații mondiale. Sub sloganul “O lume întreagă într-un singur județ”, cele trei situri îi vor invita pe participanți să le descopere unicitatea prin participarea la activități interactive.

Începând cu ora 18.00, în piațeta spitalului orășenesc Hațeg, elevii de la Școala Gimnazială “Bretea Română” vor prezenta piesa de teatru de păpuși “Hansel, Gretel și bunul dinozaur”, o adaptare a celebrului basm “Hansel și Gretel “ al Fraților Grimm, într-o abordare inedită, cu trimitere la viețuitoarele unice în lume ce populau acum circa 70 de milioane de ani actualul teritoriu al Geoparcului.

Pe 27 iulie, Asociația Femeilor din Sântămăria Orlea va depăna, începând cu ora 11.00, “Povestea firului de lână” la Școala de dinozauri și meserii (clădirea școlii) din satul Sânpetru, comuna Sântămăria Orlea, un atelier participativ aflat la cea de a treia ediție. Participanții vor descoperi tehnici de vopsire a lânii în culori naturale, obținute din plante.

Tot în satul Sânpetru, comuna Sântămăria Orlea, organizatorii vor oferi vizitatorilor, începând cu ora 16.00, ocazia unei întâlniri virtuale cu pterozaurul Hatzegopteryx thambema.

În satul Peștera, comuna Sălașu de Sus, pe 29 iulie, începând cu ora 17.00, participanții sunt îndemnați să descopere elemente de patrimoniu tehnic popular, împreună cu Asociația Social-Culturală “Sălășana”. O moară și o vâltoare realizate și utilizate de săteni în urmă cu peste 100 de ani vor fi părți componente ale unei poteci tematice.

În ultima zi a festivalului, la Muzeul Pedagogic din municipiul Brașov, începând cu ora 10.00, va avea loc vernisajul expoziției “Povestea Pământului”. Expoziția este organizată împreună cu Forumul Național al Geoparcurilor și este o invitație adresată celor mici la descoperirea planetei Pământ și a diversității sale prin intermediul rocilor și al fosilelor. Șase voluntari pentru Geoparc vor susține o serie de ateliere educaționale care să îi ghideze pe cei mici în aventura descoperirii.

Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului cuprinde întreaga Țară a Hațegului și are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internațional pentru Geoștiințe și Geoparcuri, care reunește 147 de teritorii din 41 de țări incluse în Rețeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecție și validare. Administrarea statutului de Geoparc Internațional UNESCO este realizată de Universitatea din București.

Dinozaurii descoperiți în Țara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirea de cuiburi cu ouă și pui de dinozauri, de mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.

 

Lasă un comentariu