APEL LA ROMÂNII DIN STRĂINĂTATE SĂ SE ÎNSCRIE PE LISTELE DE VOT...

Distribuie pe:

Ministrul Afacerilor Externe, Ramona Mănescu, face apel la românii din străinătate să se înscrie pe listele de vot, arătând că închirierea de spații pentru secțiile de votare în care au existat aglomerări este o variantă de lucru.

“Aceasta este o variantă de lucru la care ne-am gândit deja pentru acele secții în care au fost aglomerări foarte mari, nu pentru toate secțiile, pentru că trebuie să fim foarte realiști, votarea se va face vineri începând cu ora 12.00, sâmbătă și duminică. Avem o așteptare ca la secțiile mari să vină foarte mulți oameni și este un apel pe care îl fac românilor din afara țării să se înscrie pe listele de vot, pentru că va fi o cheltuială pe care statul român o va angaja în plus față de toate celelalte cheltuieli pentru a închiria spații mari. Ar fi păcat să avem, spre exemplu, o sală de sport cu foarte multe cabine, cu toate facilitățile și să avem doi-trei alegători pe zi. M-aș bucura ca românii chiar să vină, să-și arate interesul”, a declarat Mănescu, joi, la Antena 3.

Ministrul de Externe a precizat că în noua legislație au fost prevăzute toate condițiile pentru ca românii din străinătate să poată vota.

“Cetățenii români din afara țării au aceleași drepturi constituționale ca și cetățenii români rezidenți în România, drept pentru care de aici rezidă obligația autorităților să garanteze acestor cetățeni că-și pot exercita dreptul de vot, și aici nimic nu este negociabil, aici nu există loc de interpretare. Oamenii aceia au dreptul să voteze, trebuie să voteze și, printr-o lege corectă, prin organizări eficiente, trebuie să li se asigure votul. (...) Este frustrant pentru mine ca român, dacă sunt în afara țării, să nu pot vota și pot să înțeleg orice nemulțumire pe care cei care nu au putut vota au avut-o, acum, însă, eu am niște așteptări foarte mari ca românii să se înscrie pe listele electorale, să se înregistreze ca votanți. (...) Cetățeanul are dreptul de a vota, autoritatea statului îi pune la dispoziție toate instrumentele, o lege modificată în favoarea cetățeanului din afară și infrastructura pe care o reprezintă secția de vot în sine. Acum, cetățeanului, din punctul de vedere al statului, i s-au realizat toate condițiile pentru a vota. În lege se spune că cetățeanul trebuie să se ducă să se înscrie. Așteptarea mea este ca ei să meargă să se înscrie pe lista de vot, pentru că sunt convinsă că-și doresc să voteze și sunt convinsă că se vor duce să se înscrie”, a afirmat Mănescu.

Ea a subliniat că vor exista condiții mai bune în contextul în care vor fi trei zile în care românii din străinătate vor putea vota.

“De ce trei zile? Nu este discriminare. Sunt unii care poate vin de la zeci, sute de kilometri să voteze. Nu este același lucru cu secția de vot care este în capătul blocului sau al străzii”, a spus Mănescu.

Ministrul a mai arătat că va exista și o campanie de informare cu privire la votul românilor din străinătate și a amintit și de votul prin corespondență.

“Vă dați seama ce ușurare va fi pentru personalul din ambasade și din consulate, misiunile României în afară, ce ușurare va fi pentru acești oameni care au trecut prin momente foarte grele. Nimeni dintr-o ambasadă sau dintr-un consulat nu și-a dorit să blocheze dreptul de vot. (...) Oamenii au suferit inclusiv fizic. (...) Sperăm ca pentru următoarea rundă de alegeri, pentru alegerile prezidențiale, să nu mai existe aceste probleme”, a declarat Mănescu.

 

Lasă un comentariu