PENTRU SĂNĂTATE, MERITĂ SĂ NE LĂSĂM DE FUMAT!

Distribuie pe:

Studii științifice din întreaga lume au demonstrat că fumatul este unul dintre cei mai periculoși dușmani ai sănătății, o singură țigară scurtând viața cu câteva minute.

Însă tot prin studii științifice s-a arătat că renunțarea la acest viciu aduce efecte majore pentru sănătate, primele îmbunătățiri apărând chiar în prima jumătate de oră după ultimul fum.

Totuși, este nevoie de o perioadă foarte lungă pentru ca speranța de viață a fumătorului să ajungă din nou la nivelul unei persoane care nu este dependentă de tutun.

Iată ce se întâmplă în corp la câteva ore, luni și ani după ultima țigară fumată:

30 de minute - La o jumătate de oră de la ultima țigară, ritmul cardiac și tensiunea arterială revin la un nivel normal. Se știe că hipertensiunea, cunoscută ca “ucigașul tăcut” din pricina efectelor sale, poate provoca atac de cord, accident vascular cerebral sau pierderea vederii. Pe de altă parte, un puls prea rapid poate provoca oboseală, amețeli, dureri în piept și probleme de respirație.

12 ore - Când fumați, aveți în organism o cantitate de 3 până la 15 ori mai mare de monoxid de carbon decât un om care nu fumează. Asta poate duce la dureri de cap, un puls mai rapid, amețeli sau greață. Acest nivel scade la normal la mai puțin de o zi după ce ați renunțat la fumat și face loc pentru mai mult oxigen.

24 de ore - Riscul atacului cardiac scade după doar o zi fără țigări și continuă să scadă. Dacă ați avut deja un infarct și ați renunțat la țigări, vă reduceți la jumătate riscul de a suferi încă unul.

48 de ore - Toxinele din fumul de țigară ucid celulele care vă ajută să simțiți gustul și mirosul, însă la două zile după ce nu mai fumați aceste simțuri cresc rapid.

72 de ore - Fumul de țigară produce inflamarea tuburilor bronșice, făcând respirația dificilă. După 72 de ore fără țigări, căile bronhice încep să se relaxeze. În plus, s-ar putea să observați și o creștere a energiei.

Două până la 12 săptămâni - Circulația sângelui începe să se îmbunătățească. Puteți simți mai ușor senzațiile, iar mâinile și picioarele vor fi mai calde.

Una până la 9 luni - Veți simți că aveți mai multă energie. Tușiți mai puțin și respirați mai bine. Firișoarele din plămâni, numite cili, încep să crească. Ele contribuie la curățarea plămânilor și la micșorarea infecțiilor. Funcția pulmonară crește cu până la 10%.

1 an - Riscul de boli cardiovasculare scade, ajungând la jumătate față de cel pe care îl suportă un fumător.

2 - 5 ani - Fumatul crește riscul pentru anumite tipuri de cancer, iar după 5 ani de la abandonarea viciului scade la jumătate. Este vorba de cancer la nivelul gurii, al gâtului, al esofagului și al vezicii urinare. Totodată, riscul de cancer de col uterin va fi redus la cel al unui nefumător.

5 ani - Fumatul accelerează formarea de cheaguri de sânge, care pot duce la accident vascular cerebral. După 5 ani fără fumat, riscul de AVC scade, ajungând la fel ca și cel al unui nefumător.

10 ani - Riscul de cancer pulmonar, al laringelui și al pancreasului scade aproape de cel al unui nefumător.

15 ani - Abia după 15 ani fără tutun, o persoană poate spune că se apropie de speranța de viață a unui nefumător. Riscul de boli cardiace și infarct este același cu al unui om care nu a fumat niciodată.

Lasă un comentariu