PĂDURILE ROMÂNIEI MAI SUNT ÎNCĂ “PLĂMÂNUL” EUROPEI!

Distribuie pe:

România, prin pădurile ei este “plămânul” Europei, remarcată printre țările bogate în resursele prețioase de lemn. Prin “nepăsarea” ce ne “caracterizează” pe mulți, în primul rând pe guvernanți, România a pierdut în ultima sută de ani peste 10% din suprafața acoperită cu aurul verde, prin defrișările nechibzuite. Defrișările aprobate ca și cele prin furt au crescut îngrijorător de mult, mai ales după anii 1990, continuând și în zilele noastre, cu toate măsurile de reducere a tăierilor planificate și a celor “antifurt”, luate de autorități.

Din cauza defrișărilor masive făcute sub acoperirea și în folosul unor oameni politici, au ras sute de mii de hectare de pădure din munții Moldovei și Ciucului, lemn care s-a exportat (și se mai exportă) direct sau prin unele companii străine precum Schweighofer din Austria. Astfel s-a ajuns ca firmele străine din domeniu să fie asociate cu fenomenul de încurajare a devastării pădurilor, pierzându-și credibilitatea chiar dacă activitatea lor nu are legătură cu furtul de lemne.

În anul 2015, firma austriacă Holzindustrie Schweighofer a fost implicată în scandalul pornit din interiorul ei, acuzată că preia lemn tăiat ilegal din pădurile României, lemn pentru care ar fi dat și bonificații. Pentru a acoperi matraplazâcurile făcute și a contracara scăderea credibilității în ochii societății civile, firma austriacă a întocmit un plan de măsuri prin care să demonstreze că nu mai tolerează legături cu hoții de lemn, că lucrează corect și respectă legislația în domeniu.

În anul trecut, DIICOT a întreprins percheziții la mai multe fabrici de cherestea, acțiuni din care a rezultat un prejudiciu de peste 25 de milioane de euro. Curios e faptul că, până acum, nu se mai știe nimic despre rezultatul acestei anchete, despre care reprezentanții companiei austriece susțin, la rândul lor, că nici ei nu cunosc ce s-a mai întâmplat cu ea. Dan Bănacu, director general al Holzindustrie Schweighofer România, susținea că: “Nimic din ceea ce facem nu e înafara normelor legale. Întotdeauna operăm conform normelor legale și cooperăm cu autoritățile, pentru că este în avantajul nostru acest lucru”.

Mai mult, susținea el, “compania are un plan de acțiune pentru urmărirea traseului lemnului până la poarta fabricilor printr-un sistem GPS numit «Timflow», care înregistrează traseul camioanelor ce livrează masă lemnoasă către fabricile de cherestea. Orice oprire ori deviere de la traseu a camionului încărcat cu lemn este semnalată prin această aplicație. Compania demonstrează prin aceste date că nu primește lemn de origine ilegală”.

Din revista “Capital” am mai aflat că: “Societatea cu acționariat austriac, care activează pe piața prelucrării lemnului, procesează 6% din totalul lemnului de rășinoase recoltat în țara noastră. Din toată cantitatea de lemn procesată de Schweighofer, 60% provine din import, din țări precum Cehia, Bosnia, Ungaria, Polonia, Germania și Austria. Lemnul prelucrat în România și Germania este comercializat în peste 70 de țări din lume. Compania austriacă a investit în țara noastră 800 de milioane de euro. Cifra de afaceri realizată în 2017 în Germania și România a fost de 532 de milioane de euro, cea mai mare parte a vânzărilor provenind din România”.

Important de evidențiat e faptul că, firma austriacă a dezvoltat, împreună cu mai mulți parteneri, proiectul “Pădurea de Mâine”, care își propune plantarea unui milion de puieți pe parcursul a cinci ani.

Această acțiune este cu atât mai benefică cu cât față de acum 100 de ani, suprafața pădurilor din România a scăzut cu peste 10%. Potrivit Anuarului Statistic din 1922, “suprafața pădurilor era de 7,3 milioane de hectare”. În prezent, “Romsilva, companie de stat, administrează 3,14 milioane de hectare, reprezentând 48% din totalul fondului forestier al țării”, informează Ministerul Apelor și Pădurilor.

“Cel mai mare proprietar privat de păduri din România este IRU Forest Assets, parte a grupului de mobilă Ikea, cu aproape 39.000 de hectare deținute. Al doilea cel mai mare proprietar privat de păduri este Greengold Romwood, o companie suedeză care deține în România aproape 18.000 de hectare. Al treilea cel mai mare proprietar privat este Silvirom Navaro GmbH, o companie nemțească care deține peste 17.700 de hectare în România. Un hectar de pădure costă între 2.000 și 5.000 de euro, în funcție de vârsta și specia pădurilor, cele mai scumpe fiind pădurile de stejar”.

Și totuși, România, prin aerul purificat de păduri, mai este încă “plămânul” Europei, printre puținele țări cu o astfel de bogăție de mare preț pentru viață, pentru sănătatea oamenilor bătrânului continent. Deosebit de important este faptul că, ce facem pentru a păstra acest dar oferit de Dumnezeu și pentru generațiile viitoare.

Lasă un comentariu