ANUL TRECUT, APROAPE 13.000 DE MINORE AU DEVENIT MAME!

Distribuie pe:

Cifre oficiale ale Institutului Național de Statistică (INS), valabile pentru anul 2018, arată că maternitatea a venit înainte de vreme și, de cele mai multe ori, neanunțată, pentru aproape 13.000 de minore românce.

Concret, anul trecut, 12.906 adolescente sub 19 ani au deja primul copil, 3.657 au făcut doi copii și 673 au câte trei copii!

Potrivit statisticilor, din 674 de copii născuți de mame mai mici de 15 ani, 79 au tatăl tot adolescent (cu vârsta sub 20 ani), iar din totalul de 17.307 copii născuți de mame care au între 15 și 19 ani, doar 2.120 au tatăl sub 20 de ani. Mulți dintre copiii născuți de minore au tați cu vârsta de peste 65 de ani!

Reprezentanții organizației “Salvați Copiii” consideră că lipsa educației sexuale duce la sarcini nedorite în rândul minorelor și, în consecință, la abandon școlar.

În plus, mamele minore și copiii lor nu sunt feriți de pericole. Copiii născuți de mame minore sunt vulnerabilizați atât social, cât și medical, în multe cazuri fiind vorba despre nașteri premature sau sarcini care nu au fost monitorizate medical.

De cele mai multe ori, adolescentele-mame provin din medii sărace, fără acces la asistență medicală constantă și de calitate. De aici, apar consecințe extrem de grave și, din păcate, ireversibile, adică nașteri premature, mortalitate infantilă ridicată, copii crescuți de copii, în medii socio-economice precare, perpetuând, de fapt, discriminările.

Datele arată că cele mai multe mame adolescente sunt din mediul rural, mai exact, 65% dintre cele sub 15 ani și 67% dintre cele cu vârsta între 15 și 19 ani.

“În satul în care locuiește minora există multe adolescente însărcinate, iar profesorii sunt obișnuiți cu situația aceasta. Normal, pentru că minora nu avea cunoștințe legate de contracepție, vestea că a rămas însărcinată a luat-o prin surprindere.

Mai mult, în anul 2018, cinci din zece mame cu vârsta sub 18 ani nu au fost niciodată la control ginecologic, ceea ce a dus la o rată de patru ori mai mare a nașterilor premature. Șapte din zece mame minore nu au beneficiat niciodată de planificare familială, iar cinci din zece gravide minore din mediile defavorizate nu au efectuat ecografiile recomandate în sarcină”, afirmă organizația “Salvați copiii”. 

Lasă un comentariu