ESTE LEGE: INDEMNIZAȚIA FOȘTILOR DEȚINUȚI POLITICI A FOST MAJORATĂ!

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 625, din 26 iulie a.c., a fost publicată Legea nr. 159, din 25 iulie 2019, pentru modificarea Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și a celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, și pentru modificarea Ordonanței Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945, din motive etnice.

Legea are ca obiect de reglementare modificarea și completarea art. 4 alin. (1) din Decretul - Lege nr. 118/1990, stabilindu-se majorarea indemnizației acordate foștilor deținuți politici și categoriilor asimilate la 700 de lei, pentru fiecare an de detenție, strămutare în alte localități, deportare în străinătate sau prizonierat, indiferent dacă sunt sau nu pensionate.

Potrivit art. 4 alineatul (4), indemnizațiile acordate sunt neimpozabile și nu se iau în calcul la stabilirea altor drepturi potrivit legii, iar art. 5 alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins: “Soțul/soția celui decedat în luptele cu organele de represiune comunistă, în răscoale țărănești ori decedat, din categoria celor dispăruți sau exterminați în timpul detenției, internați abuziv în spitale de psihiatrie, deportați, prizonieri sau cărora li s-a stabilit domiciliu obligatoriu au dreptul la o indemnizație lunară de 700 de lei neimpozabilă, dacă ulterior nu s-a recăsătorit”.

Persoanele aflate în una din situațiile prevăzute mai sus pot fi scutite de la plata impozitelor și taxelor locale, prin hotărâre a consiliului local, potrivit unui nou alineat introdus la art. 8.

Pentru corecta informare a celor interesați, menționăm că textul de lege, așa cum a fost promulgat de președinte și publicat în Monitorul Oficial, nu prevede acordarea pentru copiii deținuților politici și categoriilor asimilate a unei indemnizații lunare egale cu un salariu minim brut pe economie, așa cum se prevăzuse în forma inițială a proiectului de lege. Informațiile vehiculate de unele mass-media în sensul existenței acestei prevederi legale nu corespund realității!

Așadar, în momentul de față, singura prevedere de interes major este aproape dublarea indemnizației (de la 400 la 700 de lei) pentru persoana care, după 6 martie 1945, pe motive politice: - a executat o pedeapsă privativă de libertate în baza unei hotărâri judecătorești rămase definitivă sau a fost lipsită de libertate în baza unui mandat de arestare preventivă pentru infracțiuni politice;

- a fost privată de libertate în locuri de deținere în baza unor măsuri administrative sau pentru cercetări de către organele de represiune;

- a fost strămutată într-o altă localitate;

- a participat în acțiuni de împotrivire cu arma în mână și de răsturnare prin forță a regimului comunist până la data de 31 decembrie 1964;

- a fost deportată în străinătate după 23 august 1944;

- a fost constituită în prizonier de către partea sovietică după data de 23 august 1944 ori, fiind constituită ca atare, înainte de această dată, a fost reținută în captivitate după încheierea armistițiului.

Legea a intrat în vigoare de la data publicării în Monitorul Oficial.

Lasă un comentariu