TABĂRA DE CREAȚIE “CULORI BISTRIȚENE” 15-22 IULIE A.C.

Distribuie pe:

Dintre multe tabere ale artiștilor plastici la care am participat, cea din Bistrița se contura a fi una de excepție prin modul de organizare și locația care ne-a fost oferită. Și, într-adevăr, după o săptămână în care am lucrat un grup de artiști din toată țara, bilanțul a fost impresionant. S-au realizat aproape 40 de pânze de către cei 17 artiști prezenți. Organizarea actualei tabere s-a făcut prin intermediul dlui arh. RADU IAȚCU din Târgu-Mureș, tabără care se află la cea de a doua ediție în Bistrița. La VERNISAJUL omagial al taberei, din 21 iulie, au fost prezenți doar o parte din artiști, dl. Radu Iațcu deschizând evenimentul mulțumind celor prezenți și motivând lipsa celorlalți. Dintre invitații de seamă la actualul vernisaj: reprezentantul Ministerului Culturii, dl. ALEXANDRU UIUIU - director al Direcției Județene pentru Cultură din Bistrița. Vorbind despre actuala ediție a taberei, dl. UIUIU s-a arătat foarte mulțumit de rezultate, tabăra atingându-și scopul prin realizarea tematică legată de prezența a 2 mari corifei ai literaturii române care au trăit pe aceste meleaguri: scriitorul Liviu REBREANU și poetul George COȘBUC. Este felicitat organizatorul taberei, dl IAȚCU, prin ceea ce a realizat alături de grupul de artiști. Dl. director propune o idee de tabără care poate promova orașul în viitor prin creațiile artiștilor, de ase menea, propune patronului să se facă o sală de expoziții permanentă în sediul unui club de noapte care poate fi renovat și un catalog la fiecare ediție. Printre altele, dl. UIUIU este un talentat scriitor care s-a remarcat prin publicarea romanului în două volume ȚARA ASCUNSĂ (1.000 pagini), pentru care a primit premiul Uniunii Scriitorilor, filiala Sibiu, pentru “cea mai bună carte a anului”. Și asta nu e tot: premiul special de excelență la Festivalul Național de Literatură din Bistrița, pentru care îl felicităm, urându-i și alte succese literare.

În final, dorește să felicite pe cei prezenți și în special grupul de artiști care a lucrat la Biblioteca Județeană, realizând un lucru inedit prin transformarea unui zid exterior al clădirii într-o operă de artă cu efect magic. Acest zid, cu o lungime de 30 m și înalt de 2 m, a fost pictat de câțiva artiști cu peisaje indigene, elemente arhitectonice și portretele câtorva personalități: G. Coșbuc, Rebreanu, Veronica Micle, Andrei Mureșan, Ion Pop Reteganul. Au participat la realizarea zidului: Radu Iațcu, Dumitru Bezem, Viorel Maxim, Ioan Pop Prilog, Julian Radu, Vasile Siminiuc și Radu Bercea, cu o caligrafie a textelor demne de toată admirația.

Vernisajul s-a desfășurat într-o atmosferă intimă, caldă și prietenoasă, cu opinii lăudabile în toate aspectele vizate la un astfel de eveniment. Dl. Radu IAȚCU a invitat pe fiecare artist prezent să-și exprime opinia despre această tabără. Au luat cuvântul pe rând:

DUMITRU BEZEM, din Piatra Neamț, care se referă la expoziția prezentă, fiecare creator cu limbajul și tehnica proprie, și la posibilitatea de a putea fi aranjată într-un spațiu mai generos și special. Nu omite nici evenimentul petrecut o zi întreagă la HERINA - 20 km de Bistrița, la invitația primarului VASILE GĂUREAN, un om extraordinar prin ospitalitatea și generozitatea cu care au fost primiți în grădina-parc de 30 ari, un adevărat muzeu etnografic, aflată pe colina cea mai înaltă, în vecinătatea Bisericii Evanghelice, monument istoric din sec. XIII, fostă mănăstire, fiind cea mai veche din Transilvania.

VIOREL MAXIM, din Roman, apreciază calitatea lucrărilor din expoziție, făcând referire la zidul din curtea Bibliotecii Județene la care a participat și la atmosfera și climatul plăcut în care s-a desfășurat tabăra.

MARIA SILVEȘAN, din Dej, menționează că tabăra este o deschidere spre ochii și sufletul celorlalți, de la fiecare având ceva de învățat.

GABRIELA MEȘTER, din Dej, face parte din Asociația Artiștilor Plastici din Cluj, fiind prezentă în puține tabere, dar aceasta fiind extraordinară, având un colectiv foarte bun și o tabără de suflet.

CORINA PERIANU, din București, este restaurator la Muzeul Național de Artă, mulțumind pentru această invitație la tabără, unde s-a simțit foarte bine alături de colegi și de fiul său student la arte, MIHAI PERIANU, fiind cel mai tânăr membru al taberei.

RODICA OLTEANU, din București, artist profesionist și membră a U.A.P. București și A.A.P. Târgu-Mureș, mulțumește celor prezenți și invitației făcută de dl. Radu la această tabără pe care o consideră foarte reușită și bine organizată în condiții deosebite. De asemenea, excursia făcută în spațiul privat al primarului aflat la al 7-lea mandat, Vasile Găurean din Herina, a avut un efect binefăcător asupra psihicului uman în mijlocul unei naturi minunat organizate de mâna unui gospodar colecționar de obiecte vechi de patrimoniu popular, demne de un adevărat muzeu etnografic în aer liber, instalate cu grijă în cele 12 foișoare de lemn. Un om extraordinar de activ și de generos cu oaspeții, care îi vizitează spațiile.

În încheierea momentului omagial, au salutat cu mare plăcere prezența celor 2 prieteni de suflet din Bistrița - fam. Vali și Gigi Puica, care au venit pregătiți cu aparatul foto performant pentru a imortaliza evenimentul și pe cei prezenți alături de creațiile realizate în această tabără minunată. Le mulțumim tuturor și sperăm într-o nouă ediție pe meleaguri mirifice. La tabără au mai participat și alți artiști care nu au fost prezenți la vernisaj: Nicolae Baltazaru - Târgu-Mureș, Cristi Bârzoieș - Botoșani, Radu Bercea - Gura Humorului, Ioan Bodnar - Rădăuți, Vladimir Kato- Miercurea Ciuc, Ioan Pop Prilog - Baia Mare, Julian Radu - București, Vasile Siminiuc - Suceava, Liviu Șoptelea - Botoșani.

Lasă un comentariu