DĂNCILĂ: VOI PROPUNE ÎN CSAT CA GRUPUL DE LUCRU INTERINSTITUȚIONAL SĂ SE TRANSFORME ÎNTR-UN COMANDAMENT CONDUS DE ARAFAT

Distribuie pe:

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că va propune pentru dezbatere în ședința CSAT de marți “două priorități clare” pornind de la complexitatea situației de la Caracal - una dintre ele fiind ca grupul de lucru interinstituțional să se transforme într-un comandament dedicat, condus de Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din MAI.

“Sunt obligatorii și urgente aflarea și comunicarea corectă a adevărului, precum și luarea tuturor măsurilor punctuale ce țin de acest caz. Există foarte multe surse de informații disparate, iar dezinformările sau adevărurile parțiale au generat un haos de comunicare și percepție la nivel public. În acest sens, voi propune în CSAT ca grupul de lucru interinstituțional să se transforme într-un comandament dedicat, condus de domnul Raed Arafat - punct unic de contact și gestiune care centralizează informațiile anchetei, elaborează analizele și rapoartele necesare și comunică oficial date despre caz. Se vor face informări publice o dată la 6 ore”, a precizat premierul pe Facebook.

Dăncilă a arătat că va cere demiterea celor implicați în proasta gestionare a apelului 112.

“Am constatat, de asemenea, analizând raportul MAI, că au fost implicate în gestionarea acestui caz persoane cu o abordare de-a dreptul inumană, lipsite nu doar de profesionalism, dar și de responsabilitate pentru o viață omenească. Un asemenea derapaj - nu doar de la atribuțiile de serviciu, ci și de la empatie și condiție morală - este de neacceptat, așa încât cer urgent începerea procedurilor de demitere pentru toți cei care au fost parte a proastei gestionări a apelului 112”, a menționat premierul.

Șefa Executivului a mai anunțat că a trimis Corpul de control al prim-ministrului în anchetă și “în maxim o săptămână” așteaptă un raport.

“În cazul în care vorbim de o eroare umană care a viciat procesul de salvare a copilului, este obligatoriu ca organele de justiție să acționeze. Cer ca cei vinovați să suporte absolut toate rigorile legii. Cer să se facă dreptate până la capăt”, a arătat Dăncilă.

Premierul a menționat că va propune grupului de lucru condus de Raed Arafat “o analiză și un plan specific pentru condiții de angajare mai ample și mai dure în serviciul 112, precum și un program de traininguri intensive și evaluări continue pentru personalul din această structură”.

Lasă un comentariu