MINISTRUL FRANCEZ AL AGRICULTURII A CALIFICAT DREPT “ABSURDĂ” ȘI “DEBILĂ” AMENINȚAREA LUI TRUMP DE A TAXA VINUL FRANCEZ

Distribuie pe:

Ministrul francez al Agriculturii, Didier Guillaume, a calificat marți drept “absurdă” și “debilă” amenințarea președintelui american Donald Trump de a taxa vinul francez ca răspuns la taxa franceză asupra GAFA, giganții americani ai lumii digitale, relatează AFP.

“Bineînțeles că mă tem de o taxă, dar este absurd. Este absurd, ca dezbatere politică și economică, să spui «voi taxați GAFA, noi vă vom taxa vinul». Este complet debil”, a declarat ministrul.

“Taxăm GAFA pur și simplu pentru că ele (companiile - n.r.) fac profituri enorme de milioane sau miliarde de euro sau dolari punând oameni de la noi să lucreze, și nu există niciun motiv pentru care ele să nu plătească taxe”, a adăugat Guillaume.

“Este a treia oară când președintele american amenință cu o taxă, a treia oară într-un an, și vom vedea dacă o va face acum”, a mai declarat Didier Guillaume.

“Vinul american nu este mai bun decât vinul francez”, a spus ministrul, considerând “inacceptabile” afirmațiile președintelui american privind “prostia lui Macron”.

Donald Trump a denunțat vineri, pe Twitter, “prostia” președintelui francez Emmanuel Macron, amenințând să taxeze vinul francez ca represalii la o taxă franceză asupra marilor grupuri tehnologice, cunoscută și ca “taxa GAFA”, deoarece ea îi va afecta în primul rând pe giganții americani din acest sector.

“Vom anunța în curând o acțiune reciprocă substanțială după prostia lui Macron. Am spus mereu că vinul american este mai bun decât vinul francez!”, a declarat președintele SUA.

În ceea ce o privește, Franța și-a exprimat dorința, prin vocea ministrului Economiei, Bruno Le Maire, de a ajunge la un acord cu Washingtonul asupra taxării companiilor digitale până la reuniunea șefilor de stat și de guvern din G7 care va avea loc la Biarritz la sfârșitul lunii august.

“Vrem să lucrăm îndeaproape cu prietenii noștri americani asupra unei taxări universale a activităților digitale”, a declarat sâmbătă Le Maire.

Lasă un comentariu