RUSIA A BLOCAT ACCESUL ÎN MAI MULT DE UN SFERT DIN MAREA NEAGRĂ

Federația Rusă a închis pentru aproape o lună peste un sfert din Marea Neagră, o zonă pe unde trec rutele internaționale de transport maritim spre Ucraina, Bulgaria, Georgia și România, notează marți publicația ucraineană Zerkalo nedeli, citând “Portalul militar ucrainean”.

Din 24 iulie, Rusia a blocat accesul în cinci zone din Marea Neagră, cu o suprafață totală 118.570 kilometri pătrați, care reprezintă mai mult de un sfert din suprafața totală a mării de 436.402 kmp.

Interdicția de acces în zona amintită este valabilă până în data de 19 august, conform surselor citate, fiind motivată de către Rusia prin “desfășurarea de exerciții de pregătire militară” și “pericol de navigare”.

Anterior, chiar înainte de începerea exercițiului Sea Breeze-2019 (1-12 iulie), Federația Rusă a blocat o suprafață de 8.000 de kilometri pătrați în Marea Neagră.

“Practic, zonele respective corespund rutelor de transport maritim internațional obișnuite și recomandate către Bulgaria, Georgia, România și Ucraina, legătura maritimă cu aceste țări fiind aproape blocată... Astfel de acțiuni ar trebui considerate un alt act de agresiune hibridă pe mare nu numai împotriva Ucrainei, ci și a altor țări din regiunea Mării Negre”, scrie “Portalul militar ucrainean”.

Totodată, experții ucraineni atrag atenția că Rusia nu are atât de multe forțe terestre și nave de suprafață în această regiune, încât să fie necesară blocarea unei zone atât de întinse pentru antrenamente în Marea Neagră. De asemenea, spun ei, Moscova nu dispune nici de un număr suficient de nave în regiune pentru controlul și blocarea zonelor respective în vederea asigurării securității navigației, conform surselor citate.

Lasă un comentariu