DUREREA FANTOMĂ SIMȚITĂ ÎN MEMBRELE AMPUTATE

Distribuie pe:

Cercetătorii americani și cei germani de la Universitățile din New York, din Hamburg și din Bielefeld, citați de descopera.ro, explică în detaliu ce anume caracterizează senzațiile fantomă și modul în care procesele creierului uman percep această situație.

“Creierul uman are multe mistere și acest lucru este ilustrat cel mai clar de existența unei game de fenomene, cum ar fi durerea fantomă a membrelor. Unii oameni se confruntă cu halucinații tactile, având percepția în mod eronat că simt o senzație chiar dacă în realitate nu există niciun factor declanșator. Acest fenomen apare atunci când o persoană crede că poate detecta durerea sau alte senzații tactile într-un membru pierdut prin amputare. Astfel, pacienții care și-au pierdut un membru acuză adesea dureri în piciorul (brațul) care nu mai există, ajungând chiar să ia calmante pentru a-și mai domoli suferința.

Halucinațiile tactile apar, de obicei, la persoanele care au dezvoltat o anumită patologie psihică, precum schizofrenia. Cu toate acestea, persoanele care sunt în întregime sănătoase din punct de vedere mintal și fizic pot, de asemenea, să experimenteze un fenomen similar. De exemplu, atunci când o persoană primește o atingere pe mâna stângă, poate crede că a simțit această atingere în piciorul stâng sau invers.

În studii anterioare, oamenii de știință au crezut că percepția noastră conștientă despre locul în care a apărut o atingere rezultă dintr-o hartă topografică din creier. În urma acestei presupuneri, pe această hartă sunt reprezentate părți ale corpului, cum ar fi mâinile, picioarele sau fața.

Cu toate acestea, cercetarea noastră, care s-a concentrat asupra participanților pe deplin sănătoși, indică faptul că modul în care creierul atribuie senzații de atingere este mult mai complicat și că alte caracteristici ale atingerii sunt folosite pentru a o atribui părților corpului.

Noi am efectuat cinci experimente diferite, fiecare implicând colaborarea a 12, respectiv 20 de adulți sănătoși. În fiecare experiment, participanții au fost de acord să aibă stimulatori tactili atașați la mâini și la picioare. Concepția anterioară (conform căreia locația atribuită atingerii corpului depinde de hărțile corpului) nu poate explica noile descoperiri. Noi arătăm că senzațiile fantomă depind de alte caracteristici, cum ar fi identitatea membrelor.

Încă suntem nedumeriți cu privire la motivul apariției senzațiilor fantomă, însă o mai bună înțelegere a acestui fenomen i-ar putea ajuta pe specialiști să descifreze mistere similare, inclusiv durerea fantomă a membrelor”, explică oamenii de știință.

Lasă un comentariu