JURNAL DE CAMPANIE AGRICOLĂ

Distribuie pe:

De la ing. Silvia Jude - consilier superior la Direcția pentru Agricultură a județului Mureș, am aflat că spre sfârșitul săptămânii, campania de recoltare a cerealelor, în județul Mureș, este în prag de finalizare. Până miercuri, 31 iulie, recoltatul grâului de toamnă s-a realizat în proporție de 95 la sută; din suprafața totală de 29.813 ha sunt recoltate 28.322 ha, cu o producție, medie pe județ, de 5.100 kg/ha; secara pe 232 ha, triticalele pe 2.613 ha, orzul pe 3.055 ha, orzoaica de toamnă pe 486 ha, aceste culturi sunt recoltate în proporție de sută la sută; ovăzul este recoltat pe 1.155 ha din 2.772 ha, rapița și mazărea pentru boabe recoltate pe întreaga suprafață. De remarcat producțiile bune din acest an, la rapiță de toamnă peste 3.000 kg/ha, cu desfacere asigurată, la orz de toamnă 5.200 kg/ha, iar la ovăz 2.200 kg/ha.

Urmează în continuare depozitarea și conservarea producției până la apariția unor prețuri convenabile pentru fermieri. În prezent, prețul de achiziție la grâul de panificație este de 0,60-0,62 lei/kg, în funcție de indicii de panificație.

Rezultatele bune realizate în agricultura județului Mureș demonstrează încă odată profesionalismul fermierilor mureșeni, o categorie socio-profesională, interesată mai mult de producție decât de politica păguboasă. Țin să precizez că județul Mureș a dat cei mai mulți specialiști din țară, grație pregătirii profesionale prin fostul Liceu agricol, în prezent Colegiul Agricol Traian Săvulescu, este fără căutarea de altă dată din partea tinerilor din mediul rural...

 

Lasă un comentariu