ȘCOALA DE-ACASĂ DE LA HUNDORF

Distribuie pe:

Sâmbătă, 27 iulie, a avut loc, la Sighișoara, atelierul susținut de Lucian Muntean, artist vizual și fotojurnalist, împreună cu invitatul său, profesorul Ion Neagoș, pentru tinerii artiști ai Școlii de-Acasă de la Hundorf. Au participat artiștii vizuali: Bogdan Cazacincu, Raluca Ghiță, Maria Bucurenciu și Ana Maria Liță.

Focusat pe importanța documentării care poate genera un drum artistic, Lucian și domnul profesor Neagoș i-au invitat pe tinerii rezidenți la o incursiune în Cetatea Sighișoarei, locul de început, păstrat în memoria afectivă cu detaliile sale, seva acestora regăsindu-se în multe din proiectele artistice de mai târziu ale lui Lucian Muntean.

El a povestit cum însemnele zilelor săptămânii de pe păpușile din Turnul cu Ceas l-au făcut atent asupra simbolurilor care apar reprezentate pe casele trulli din Alberobello, întregul traseu regăsindu-se în expoziția personală intitulată “Alberobello - fotografie și grafică”, prezentată la Muzeul Satului din București (2015). Dangaua orașului Sighișoara văzută în Muzeul din Turnul cu Ceas l-a îndemnat să creadă că localitățile din Ardeal aveau, fiecare, câte o danga (obiect cu care erau însemnate vitele), așa că, în urma unei cercetări în 165 de sate din Ardeal a rezultat proiectul “Dangale”, prezentat mai întâi în Sighișoara, apoi în București. “Hărți imaginare”, expoziția personală prezentată la Centrul de Cultură și Artă Sălaj, apoi la Galeria “Dialog” și la Institutul Cultural Român în București, își are rădăcinile în însemnele din Turnul cu Ceas care arată direcția și distanțele către marile orașe europene.

Pe tot parcursul zilei ne-au însoțit poveștile domnului profesor Ion Neagoș, poet, critic literar și dascăl de vocație, autor al volumelor “Crăciun, Schlesak, Zanca, Imersiuni”, “Mircea Cărtărescu. Romanul inițiatic” și “Mircea Eliade. Mitul iubirii”. Cu un savoir-faire al povestirii care scoate la lumină un parcurs tainic ce leagă oameni, locuri, întâmplări, mentor al lui Lucian Muntean, dar și al multor altor artiști, domnul profesor ne-a călăuzit atelierul cu istorisiri care pornesc din Sighișoara și care se regăsesc, mai apoi, în scrierile lui Dieter Schlesak și Andrei Zanca, prieteni apropiați, a căror operă o cunoaște în profunzime.

Am pornit de la importanța documentării și am aflat, la finalul atelierului, cum un spațiu al memoriei afective leagă operele unor artiști diferiți, din generații diferite, dar pe care îi apropie istoria unui loc unde se re-întorc.

Școala de-Acasă, Hundorf, 2019 este un proiect cultural finanțat de: Ministerul Culturii și Identității Naționale, Consiliul Județean Mureș

Lasă un comentariu