MÂNDRI CĂ SUNTEM ROMÂNI!

Distribuie pe:

Potrivit unui sondaj realizat recent de INSCOP Research, la comanda Laboratorulului de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategică, din cadrul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale “Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române, aproximativ 8 din 10 respondenți (84%) declară că se simt mândri că sunt români, în timp ce 10,4% afirmă contrariul. 5,6% nu știu sau nu răspund.

Chestionați cu privire la cunoașterea limbii române, 94,8% dintre respondenți sunt de părere că acest aspect trebuie să fie o obligație pentru orice cetățean român, 3,7% afirmă contrariul, iar 1,5% nu știu sau nu răspund. 62,2% dintre cei intervievați apreciază că au o bună cunoaștere a istoriei românilor, în timp ce 34% consideră că nu cunosc suficient de bine acest subiect. Procentul non-răspunsurilor este de 3,8%.

80,3% dintre respondenți sunt de părere că România trebuie să protejeze drepturile minorităților naționale de pe teritoriul său, 9,9% au o opinie contrară, 9,8% nu știu sau nu răspund, iar 65,1% susțin unirea României cu Republica Moldova, 22% se opun și 12,9% nu au răspuns.

În cazul ipotetic al unirii României cu Republica Moldova, 53,6% dintre cei intervievați consideră că țara noastră ar deveni mai puternică, iar 23,1% că ar deveni mai slabă (23,2% nu știu sau nu răspund).

Părerile privind regimul comunist sunt împărțite. 27,2% consideră că regimul comunist a făcut mai mult bine României, 29,6% că a facut mai mult rău țării, în timp ce 34,3% aleg varianta de răspuns conform căreia “lucrurile sunt mai complicate, comunismul din anii 1950 fiind una, iar cel din vremea lui Ceaușescu fiind cu totul altceva”. (L.P.)

Lasă un comentariu