INSTANȚELE, OBLIGATE SĂ RECOMANDE MEDIEREA!

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial al României nr. 623, din 26 iulie 2019, a fost publicată Legea nr. 154/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator.

Astfel, potrivit juridice.ro, prin noua lege, acordul de mediere verificat și atestat de către avocații părților, de către notarul public sau de către un avocat sau notar public ales de mediator cu acordul părților este titlu executoriu.

Potrivit vechilor reglementări, în cazul în care conflictul mediat viza transferul dreptului de proprietate privind bunurile imobile, precum și al altor drepturi reale, partaje și cauze succesorale, sub sancțiunea nulității absolute, acordul de mediere redactat de către mediator trebuia prezentat notarului public sau instanței de judecată, pentru ca acestea, având la bază acordul de mediere, să verifice condițiile de fond și de formă prin procedurile prevăzute de lege și să emită un act autentic sau o hotărâre judecătorească, după caz.

După verificare, se puteau aduce modificările și completările corespunzătoare, cu acordul părților. Acordul de mediere devenea titlu executoriu doar dacă era consemnat într-un act autentic notarial sau într-o hotărâre judecătorească (de expedient). Elementul de noutate important este că acordul de mediere încheiat în fața avocatului este titlu executoriu (art. 58 alin. 21).

Un alt element de noutate important este acela că în cazul în care conflictul soluționat pe calea medierii este legat de transferul dreptului de proprietate, constituirea altui drept real asupra unui bun imobil, partaje și cauze succesorale, se va restitui 50% din taxa achitată. Înainte de modificare, în cazurile în care conflictul soluționat pe calea medierii era legat de transferul dreptului de proprietate și (sau) constituirea altui drept real asupra unui bun imobil, taxa era cea obișnuită, adică se achita integral (art. 63 alin. 2).

Noua reglementare conține și numeroase dispoziții noi, cum ar fi cea care instituie obligația pentru judecători, procurori, notari public, avocați, executori judecătorești și consilieri juridici să recomande părților, respectiv părții pe care o reprezintă soluționarea amiabilă a litigiului, respectiv a conflictului, prin procedura medierii, potrivit legii speciale, însă legea nu prevede și sancțiunea încălcării acestei obligații...

Lasă un comentariu