UN TEST DE SÂNGE DEPISTEAZĂ MALADIA ALZHEIMER CU 20 DE ANI ÎNAINTE DE DECLANȘARE

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Școala de Medicină a Universității Washington din St Louis (Missouri), citați de descopera.ro, sunt convinși că un test de sânge poate identifica schimbările din creier, sugestive pentru maladia Alzheimer, cu o acuratețe de 94%, cu 20 de ani înainte ca boala să aibă efecte debilitante, fiind mult mai ieftin și mai simplu decât scanarea PET (tomografia cu emisie de pozitroni) a creierului.

“Rezultatul studiului reprezintă o potențială descoperire în lupta împotriva bolii. În prezent, noi verificăm oamenii în studii clinice, cu scanări ale creierului, ceea ce consumă timp și este scump, iar înscrierea participanților durează ani.

Cu un test de sânge am putea să verificăm mii de oameni într-o lună. Acesta înseamnă că am putea înscrie participanții mai eficient în studiile clinice, ceea ce ne va ajuta să găsim mai repede tratamente și ar putea avea un impact enorm asupra costului bolii, precum și al suferinței oamenilor.

În studiul nostru, am găsit o modalitate de a măsura nivelurile din sânge ale proteinei beta-amiloid, un indicator-cheie al bolii Alzheimer. Ulterior, am folosit aceste niveluri pentru a prezice dacă proteina se acumulează în creier. Această analiză ar putea fi combinată cu doi factori majori de risc ai acestei afecțiuni - vârsta și prezența variației genetice APOE4 (asociată bolii Alzheimer) - pentru a identifica cu acuratețe schimbările relevante din creier.

Aglomerări ale proteinei încep să se formeze în creier cu până la 20 de ani mai devreme înainte de debutul pierderilor de memorie caracteristice afecțiunii, sugerând că testele ar putea prezice apariția Alzheimer cu mulți ani mai devreme.

În ianuarie 2018, o echipă de cercetători australieni și japonezi au anunțat elaborarea unui alt test care poate detecta amyloid beta, cu o acuratețe de 90%.

Studiul nostru a inclus 158 de persoane, cu vârste de peste 50 de ani. Toți participanții, cu excepția a 10, au fost cognitiv normali și fiecare a furnizat cel puțin o probă de sânge și a suferit o scanare PET a creierului. Astfel, am descoperit că testele de sânge au dat aceleași rezultate precum scanările PET, în proporție de 88%, ceea ce nu a fost satisfăcător. Pentru a îmbunătăți acuratețea, am început să includem ceilalți factori de risc, crescând precizia la peste 90%.

Cu toate acestea, beneficiile unui asemenea test nu vor fi văzute până nu vor fi dezvoltate tratamente care să oprească boala. Alzheimer, cea mai frecventă dintre cele 25 de forme de demență cunoscute, este o afecțiune neurologica degenerativă care determină moartea unor celule de la nivelul creierului, având drept consecință pierderile de memorie și declinul cognitiv. Boala este mai frecventă la bătrâni, dar poate apărea devreme, încă de la vârsta de 40 de ani.

Potrivit statisticilor OMS, la nivel mondial, una din 20 de persoane cu vârsta de peste 65 de ani are demență, în timp ce la cei de peste 80 de ani o persoană din 5 are un anumit grad de demență”, atrag atenția oamenii de știință americani. 

Lasă un comentariu