PUNCTUL CULMINANT AL TOPIRII GHEȚII DIN GROENLANDA S-A ÎNCHEIAT

Distribuie pe:

Episodul de topire semnificativă a calotei glaciare din Groenlanda, ce a afectat întreaga suprafață a acesteia, s-a încheiat după ce a scăzut din volum o perioadă de câteva zeci de zile, conform datelor rezultate în urma monitorizării, citate marți de agenția Xinhua.

Pierderea din cantitatea de gheață a fost, duminică, de aproximativ 7,6 gigatone, iar sâmbătă de aproape 8,5 gigatone, mult mai mare decât pierderea medie zilnică de 4 gigatone, a informat luni organizația Polar Portal.

Administrația Națională pentru Aeronautică și Spațiu (NASA) din Statele Unite a raportat în a doua parte a lunii iulie debutul unui eveniment de topire major de-a lungul calotei glaciare, miliarde de tone de apă topită revărsându-se în Oceanul Atlantic.

Potrivit Polar Portal, punctul culminant al episodului de topire a calotei glaciare s-a încheiat, iar stratul înghețat va începe în luna august să acumuleze o cantitate mai mare de zăpadă decât cea de apă topită.

Calota glaciară din Groenlanda a suferit cea mai mare pierdere de volum înregistrată într-o singură zi joi, când 12,5 miliarde de tone de gheață s-au topit și s-au scurs în ocean, conform estimărilor computerizate.

Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a estimat că 2019 ar trebui să fie inclus în Top 5 al celor mai călduroși ani din istoria recentă.

Lasă un comentariu