ACADEMIA SIGHIȘOARA, UN POD CULTURAL ÎNTRE ELVEȚIA ȘI ROMÂNIA

Distribuie pe:

Academia Sighișoara, a cărei a 26-a ediție se desfășoară în Cetatea Sighișoarei, până în data de 9 august, este un proiect gândit ca un pod cultural între Elveția și România, potrivit inițiatorului manifestării, violonistul Alexandru Gavrilovici.

“Ideea de bază a Academiei Sighișoara a fost, încă din 1993, implementarea unei școli de vară, un curs de măiestrie susținut de profesori de renume internațional de la academiile din Elveția, în primul rând. Proiectul Academia Sighișoara este gândit ca un pod cultural între Elveția și România, bineînțeles cu contribuții din afară. Începem întotdeauna în mod tradițional, la 1 august, când este sărbătorită Ziua Națională a Elveției și am ținut să subliniez în felul acesta și legătura noastră spirituală și cetățenească cu cele două țări, România și Elveția. Probabil că acest concept a “dat bine”, cum aud prin România, fiindcă în ultimii zece ani ambasadorii Elveției au ținut să fie prezenți la Sighișoara și să ne întărească în această idee a unui pod cultural între cele două țări, adică o deschidere înspre Europa și înspre lume, dar într-o atmosferă de parteneriat între cele două țări”, a declarat Alexandru Gavrilovici, directorul artistic al Academiei Sighișoara.

Violonistul a arătat că în acest an, la Academia Sighișoara, participă 45 de studenți din toată lumea, între profesori regăsindu-se nume mari ale scenei internaționale, din Elveția, Spania, Austria, SUA, Germania, Finlanda, iar programele artistice sunt în așa fel concepute încât să cuprindă în special compozitori români și elvețieni, însă și compozitori și artiști consacrați pe plan mondial.

“La această ediție a Academiei Sighișoara a fost cântat Dinu Lipatti, care a reprezentat o punte între România și Elveția, este unul din cei mai celebri pianiști ai tuturor timpurilor. A murit, din păcate, foarte tânăr, iar maturitatea a atins-o în Elveția, unde a fost profesor la Geneva. De asemenea, Constantin Silvestri, care a studiat la Târgu-Mureș, un artist de mare notorietate internațională, care a plecat din România, devenind dirijor important în Anglia, un compozitor de primă mână. Dacă ar fi să facem un clasament, Silvestri se situează, după Enescu și Lipatti, într-o scarificare a valorii în plan românesc. De asemenea, Arthur Honegger, un clasic elvețian, care a trăit în Geneva, i-a cunoscut personal pe acești doi artiști români, mai ales pe Dinu Lipatti - există și fotografii celebre în care apar amândoi pe munte. De ce povestesc asta, ca să arătăm că dorim ca programele să aibă un sens mai larg decât muzica propriu-zisă”, a precizat directorul Academiei Sighișoara.

Violonistul a mai arătat că, anual, Academia Sighișoara organizează un concert la sinagogă, pentru a mulțumi astfel pentru un gest de umanitate făcut de un cetățean american, David Blum, care a contribuit la restaurarea acestui lăcaș din Sighișoara.

În ultima zi a Academiei Sighișoara, studenții au ocazia de a cânta în public, în cadrul unei “Schubertiade”, iar aceste concerte au loc în mai multe puncte ale Cetății Medievale. (sursa și foto - agerpres.ro)

Lasă un comentariu