RADIOGRAFII RURALE: COMUNA BAND, IULIE 2019

Distribuie pe:

Comuna Band este așezată pe cursul mijlociu al părăului Comlod, în Câmpia Transilvaniei, pe drumul Târgu-Mureș - Cluj-Napoca. În componența comunei intră localitățile: Band, Drăculea Bandului, Fânațe, Iștan - Tău, Mărășești, Negrenii de Câmpie, Oroiu, Petea, Țiptelnic, Valea Mare, Valea Rece. Populația comunei este de 7.000 de locuitori, români, maghiari și rromi. Band sau Bandul de Câmpie, satul de centru, este atestat documentar din anul 1332, în dijmele papale, sub forma de Brand, este așezat pe drumul județean Târgu-Mureș - Band - Șăulia de Câmpie - Cluj-Napoca. În perioada socialismului era cotată printre cele mai bogate comune din județul Mureș, datorită rezultatelor deosebite din agricultură, în special din zootehnie, prin producțiile record de lapte de vacă.

Din 2016, primarul comunei este ing. Mircea Radu - fiu al satului, un specialist agricol cu multă experiență managerială, dornic să readucă comunei faima de altă dată.

Printre realizările primarului ing. Mircea Radu și ale consilierilor comunali se numără: noul sediu administrativ modern, dotat cu toate utilitățile la standarde internaționale și un cămin cultural, cu o sală de spectacole unde se pot organiza evenimente culturale. Valoarea investiției în sediul primăriei și a căminului cultural este de 30 de milioane lei. În Band s-a schimbat iluminatul public stradal, printr-un iluminat cu leduri, identic cu cel din marile localități urbane. S-au asfaltat 7 km de străzi și 8,5 km cu 120 de podețe, din drumul de legătură între satele Bandului și comuna Pogăceaua. În curând vor fi finalizate lucrările de mansardare a școlii din Band, printr-un proiect de 500 de mii de euro, fiind asigurat un spațiu suficient pentru învățământ. Tot la școală s-au amenajat grupuri sanitare în interior. În Țiptelnic s-a amenajat o sală festivă, pentru săteni, unde au loc diferite evenimente.

Având în vedere populația mare de rromi, consiliul local a introdus apa potabilă pe străzile locuite de rromi, o investiție din bugetul local. Foarte multe familii de rromi și-au construit case noi, cu băi, prin prelungirea cu 10 km a conductei cu apă potabilă în trei cartiere. Pentru primar reprezintă o prioritate integrarea acestei comunități în normalitate și are în program asfaltarea a 3 străzi. În această toamnă, încep lucrările de canalizare în cartierul rromilor, etapa a III-a. De reținut că, lucrările de canalizare în Band au început în anul 2007, fiind abandonate în 2013, fiindcă, firma INSTAL din Iași a intrat în insolvență, a plecat cu banii, fără să-și onoreze contractul. Pe rol fiind 4 procese pentru recuperarea banilor, cu speranțe foarte mici. În 2016 primarul a dispus reluarea lucrărilor la rețeaua de canalizare, cu patru stații de pompare, o stație de epurare, cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării, fără echipamentul de la stația de epurare, datorită banilor furați de firma din Iași. În toamna acestui an sunt speranțe că stația de epurare va funcționa și va deservi 9 km de rețea de canalizare, printr-un nou proiect depus la Ministerul Dezvoltării, în valoare de 77 milioane de lei. Până în anul 2020, toată comuna va beneficia de canalizare, o necesitate pentru procesul de modernizare a ruralului, recomandat de UE. Din proiectele de viitor amintim: un cămin cultural nou la Drăculea Bandului, prin fonduri europene, finanțarea fiind asigurată. S-a depus un proiect la Fondul de Dezvoltare și Investiții, pentru asfaltarea a 10 km de drum comunal, astfel că, în 2020, 90 la sută din străzi vor fi asfaltate. Mai există un proiect în colaborare cu Consiliul Județean Mureș, privind stații pentru mijloace de transport, parcări și un sens giratoriu, amenajări de spații verzi în Band.

Consiliul local Band așteaptă să fie căutat de investitori. Primăria le pune la dispoziție teren, cu utilitățile necesare: drumuri asfaltate, apă, gaz metan, curent electric...

Având în vedere că în comuna Band sunt peste 1.000 de elevi, visul primarului, ing. Mircea Radu, este să înființeze la Band, în locul liceului tehnologic, o școală profesională cu profil agricol, unde să fie pregătiți specialiști necesari în agricultura din zonă - mecanici agricoli, veterinari, însămânțători, horticultori, pentru ca tinerii să rămână acasă, să nu plece prin țări străine. Pe bună dreptate, în Comuna Band se confirmă zicala, că “Omul sfințește locul!”

Lasă un comentariu