AZI, 9 AUGUST ZIUA INTERNAȚIONALĂ A GRĂDINILOR ZOOLOGICE ȘI PARCURILOR - ZOO TÂRGU-MUREȘ - CEA MAI MARE GRĂDINĂ ZOOLOGICĂ DIN ROMÂNIA!

Distribuie pe:

Situată pe Platoul Cornești, la aproape 500 de metri deasupra Mării Negre și la 200 de metri deasupra orașului, în pădurea de stejar și carpen numită “Pădurea Mare”, Zoo Târgu-Mureș reprezintă o “casă ideală” pentru toate speciile pe care le adăpostește, dar și un important obiectiv turistic al municipiului.

“Povestea” a început prin anii '60, cu un punct zoologic în suprafață de 600-700 metri pătrați, ajungând, în prezent, la aproape 50 de hectare. La inaugurare, incinta adăpostea doar 10 necuvântătoare: trei lupi, doi urși, doi mistreți, doi fazani și o căprioară. Numărul animalelor și al păsărilor a crescut an de an, grădina s-a îmbogățit cu nenumărate pavilioane și țarcuri, fiind populată, în prezent, de aproximativ 1.000 de exemplare din 180 de specii din fauna locală și din toate colțurile lumii.

Una dintre primele construcții a fost Pavilionul leilor, care, un timp, a adăpostit aproape toate felinele din Grădină, preluat fiind apoi, exclusiv de lei și de leoaice. Tot printre primele “apartamente” se numără și Bârlogul urșilor, Bârlogul tigrilor și Grajdul pentru cai și alte ierbivore.

În anul 1983 a fost finalizat Pavilionul Tropical, cu trei compartimente: acvariile, terariile reptilelor și volierele papagalilor. Pavilionul este plasat într-o mini grădină botanică, oferind o atmosferă de pădure tropicală. Ulterior, au fost atașate voliere externe, locuite de păsări ornamentale viu colorate și foarte... ciripitoare.

În 1990 s-a deschis Pavilionul primatelor, singura clădire de acest gen și mărime din țară...

Într-un hol spațios și luminos, acoperit cu sticlă, sunt amplasate boxele interioare, împrejmuite de plante tropicale, dintre care cel mai falnic este bananierul, extrem de apreciat de maimuțe, curioase, dar și mari consumatoare de banane. Din fericire, bananierul rodește neîncetat, hrana fiind, așadar, din belșug și... bio.

În anul 2004, s-a trecut la reabilitarea și modernizarea întregului complex, fiind înlocuite în totalitate rețelele de apă, gaz și electricitate, iar aleile au fost reasfaltate și pe toată suprafața Grădinii a fost instalat iluminat public.

În paralel, dată fiind... creșterea demografică, au fost construite țarcuri noi, iar cele vechi au fost îmbunătățite, astfel încât totul să corespundă standardelor europene ale grădinilor zoologice.

Un moment crucial în existența Zoo Târgu-Mureș a fost anul 2007, odată cu demararea proiectului “Reamenajarea și Modernizarea Grădinii Zoologice din Târgu-Mureș”, în valoare de 4,5 milioane de euro, cuprinzând: mărirea suprafeței grădinii de la 20 ha la 40 ha; amenajarea unei semi-rezervații de 5 ha pentru urși și lupi; amenajarea unei semi-rezervații de 10 ha pentru ierbivore europene; construirea unei pavilion pentru feline; construirea unei pavilion pentru păsări de baltă, cu reamenajarea lacului; construirea unei pavilion african, pentru adăpostirea girafelor și elefanților, precum și amenajarea a câte un padoc de 1,5 ha pentru aceste animale.

Numărul “locatarilor” de la Zoo Târgu-Mureș este în continuă creștere: în 2017, au venit prin transfer de la alte grădini zoologice: trei cămile, un lup polar, capre alpine, doi caimani, un zimbru, trei alpaca, patru cerbi lopătari, patru ponei, patru lebede negre, trei struți, un vânturel roșu, o acvilă de munte, un păun, fazani aurii etc. Unii s-au născut chiar în “maternitățile” ad-hoc din incintă: cerb axis, coați, lemuri cu coadă inelată, cerb comun, cerb lopătar, capibara, auguti, barză, diverse specii de papagali și păsări ornamentale, păuni, fazani, porcușori de Guineea, maimuțe macaci japonezi, paviani etc. Tot aici, în urmă cu doi ani, a văzut lumina zilei un ursuleț brun, extrem de simpatic și de neastâmpărat, dar pe care ursoaica-mamă l-a ținut departe de privirile oamenilor, iar când a considerat că e suficient de mărișor ca să se descurce singur, l-a lăsat să zburde în voie, spre încântarea copiilor, fără a-l scăpa, totuși, din ochi...

Zoo Târgu-Mureș este nu numai cea mai mare grădină zoologică din România, ci și una dintre cele mai apreciate pe plan european, fiind recunoscută nu doar prin atracțiile turistice, ci și prin colaborări științifice cu institutul de medicină veterinară din Cluj-Napoca, Facultatea de Zootehnie din București și cu instituții de profil din Europa.

Anual, se desfășoară activități educaționale cu grădinițele și școlile mureșene, dar și cu cele din județele Cluj, Harghita, Alba, Sibiu, Maramureș, Bacău, Suceava, precum și pentru persoane cu dizabilități, aproape 100 de astfel de acțiuni fiind organizate în 2018, când numărul vizitatorilor a depășit 300.000.

Tot în 2018, efectivele de la Zoo s-au îmbogățit cu mai multe specii noi - bufnițe polare, o pereche de hiene dungate - specie rară, periclitată, primită de la Zoo Budapesta, o familie dingo de la Zoo Szeged, papagali cacadu, aduși de la Zoo Amsterdam, iar în anul în curs se întreprind lucrări de amenajare a adăpostului de erbivore africane, grup sanitar și cameră de prim-ajutor pentru vizitatori, amenajarea unui magazin de suveniruri, adăpost carantină, precum și realizarea unei a doua căi de acces pentru Grădina Zoologică Târgu-Mureș.

Printre activitățile organizate în ultimii ani la Zoo Târgu-Mureș se numără: tabere zoo, Carnavalul animalelor, “Poteca Sănătății”, “Ziua Ursului”, “Ziua Pământului”, “Ziua elefantului”, “Ziua tigrului”, “Crăciun la Zoo, activități specifice pentru persoane cu dizabilități, participarea la campania educațională “Let it grow”, organizată de EAZA (Asociația Europeană a Grădinilor Zoologice și a Acvariilor).

Ziua Internațională a Grădinilor Zoologice și Parcurilor atrage atenția asupra importanței conservării speciilor, promovarea educației și a informării publicului cu privire la conservarea biodiversității.

Cea mai veche și cea mai mare grădină zoologică din lume este cea din Berlin. A fost inaugurată  în 1844 și are peste 14.000 de animale.

În România, prima grădină zoologică (blumenfield.ro) a fost deschisă în anul 1929, în pădurea Dumbrava din Sibiu, de către Uzina Electrică din oraș, după ce, în timpul unor lucrări de reparații la barajul de la Sadu, au fost găsite câteva exemplare de vulpe.

Lasă un comentariu