MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE: PROIECTUL RECTIFICARII BUGETARE ASIGURĂ BANII PENTRU PENSII ȘI SALARII

Distribuie pe:

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) propune o rectificare bugetară pozitivă, care asigură respectarea limitei de 2,76% a deficitului bugetar, cele mai mari diminuări fiind operate, conform proiectului, la Ministerul Educației Naționale, Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Cercetării, se arată într-un comunicat dat publicității.

Reprezentanții MFP precizează că sunt asigurate sumele necesare pentru proiectele de investiții aflate în derulare, în timp ce sunt reduse sumele alocate instituțiilor cu un grad scăzut de utilizare a banilor alocați.

Ministerul Educației Naționale pierde 1,03 miliarde lei, Ministerul Fondurilor Europene 681,9 milioane lei, iar cel al Cercetării 369,1 milioane lei. De asemenea, bugetul Ministerului Transporturilor va fi diminuat cu 128,8 milioane lei, cel al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și

Antreprenoriat cu 243 milioane de lei, al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu 310,4 milioane de lei și al Secretariatului General al Guvernului cu 143,6 milioane lei.

Pe de altă parte, bugetele locale cresc cu 4,4 miliarde lei, astfel: 2,9 miliarde de lei pentru echilibrare, din această sumă fiind prevăzute în sumă globală 1,5 miliarde lei, urmând ca diferența să se aloce ulterior prin hotărâre de Guvern, și 1,5 miliarde de lei pentru PNDL. Plafonul de împrumuturi/trageri pentru unitățile administrativ teritoriale s-a majorat cu 400 milioane de lei.

Plafoanele de contractare acordate din disponibilitățile contului general al Trezoreriei Statului pentru finanțarea proiectelor de investiții în cadrul Fondului de Dezvoltare și Investiții au fost stabilite în sumă de 10 miliarde de lei.

MFP precizează că Produsul Intern Brut s-a majorat la 1.031 miliarde lei, față de 1.022,5 miliarde lei cât s-a estimat la fundamentarea bugetului pe acest an și că proiectul rectificării bugetare asigură sumele necesare pentru plata pensiilor și a salariilor.

Totodată, se asigură suma de 135 milioane de lei pentru finalizarea procesului de restituire a taxei speciale pentru autoturisme și autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule, a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și a timbrului de mediu pentru autovehicule, reprezentând accesoriile rămase la suma restituită (dobânzi).

Se vor aloca și 500 milioane lei pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse în acest an. (sursa - agerpres.ro)

Lasă un comentariu