TRANSPLANTUL DE FICAT AR PUTEA FI ÎNLOCUIT CU CELULE STEM HEPATICE

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Colegiul Regal din Londra, citați de descopera.ro, au demonstrat, în premieră, faptul că în țesuturile umane hepatice se află celule care au proprietăți similare celulelor stem, ceea ce ar putea elimina nevoia transplanturilor hepatice.

“În prezent, atunci când ficatul unei persoane cedează, singura soluție aflată la îndemâna medicilor este transplantul hepatic, fie de la o rudă, fie de la un donator anonim compatibil. În schimb, dacă descoperirile noastre se ridică la nivelul așteptărilor, această practică ar putea fi eliminată.

În studiul nostru, am folosit secvențierea ARN-ului (unul din cei doi acizi nucleici purtători ai informației genetice ereditare) în stadiul dezvoltării fetușilor, dar și în cazul adulților, a unui tip specific de celule numite progenitoare hibride hepatobiliare (HHyP).

Atunci când am examinat acest tip de celule, am observat că celulele HHyP umane seamănă foarte mult cu celulele HHyP ale șoriceilor de laborator. În cazul șoriceilor, celulele progenitoare hibride hepatobiliare sunt responsabile de regenerarea hepatică.

Identificarea unei celule hepatice progenitoare în stadiul dezvoltării din uter oferă o posibilitate de înțelegere fără precedent în ceea ce privește formarea și dezvoltarea țesuturilor hepatice.

În științele medicale, temenii de “celule stem” și “celule progenitoare” pot fi interschimbabili, dar medicii explică că între cele două tipuri de celule există diferențe importante. Astfel, celulele progenitoare se pot adapta unui număr redus de țesuturi și au capacitatea de a se multiplica.

În cazul de față, celulele progenitoare hibride hepatobiliare ar putea fi, după cum arată studiul, precursoarele celor două tipuri de celule hepatice: colangiocite și hepatocite. Cercetarea arată că atunci când ficatul este supus unor daune majore, cele două tipuri de celule pot ajuta la recuperarea masei și funcțiilor hepatice.

Totuși, perspectiva folosirii celulelor HHyP este una îndepărtată, dar echipa noastră este de părere că prin transformarea celulelor stem pluripotente în HHyP și injectarea lor în ficatul bolnav, țesuturile hepatice afectate pot fi regenerate”, explică oamenii de știință britanici.

Lasă un comentariu