DUPĂ 100 DE ANI, MONUMENT ÎN MEMORIA EROILOR!

Distribuie pe:

O vorbă din popor spune că “Omul sfințește locul!”.

Această zicală se potrivește primarului comunei Band, ing. Mircea Radu, omul care, după ani îndelungați în câmpul muncii, când alții se gândesc la pensie, să spună povești nepoților sau să-i plimbe, din prea multă dragoste pentru comuna natală, a hotărât să se implice, în calitate de primar, în rezolvarea problemelor administrative. Cu o experiență managerială de excepție, la absolvirea Facultății de mecanică agricolă a ales să fie repartizat în comuna natală, la fosta SMA Band, unde a trecut prin toate posturile de execuție, de la stagiar, la director. Din anul 1981 ajunge inginer șef la Trustul pentru Mecanizarea Agriculturii al județului Mureș, până în 1994, la desființarea trustului, când îl găsim director adjunct la Direcția Agricolă a Județului Mureș, în plus, 5 legislații în calitate de consilier județean, iar din 2016 primar al comunei Band. De mulți ani, inginerul Mircea Radu visa să ridice un monument în cinstea celor 70 de eroi din satul Fânațele Bandului, căzuți pe câmpul de luptă pentru neam și țară, în Primul și Al Doilea Război Mondial. Ajuns primar și-a propus, ca după 100 de ani, timp în care autoritățile comunale nu s-au gândit să cinstească memoria celor 70 de ostași, în 18 august 2019 își va vedea visul împlinit prin dezvelirea monumentului ridicat în cinstea eroilor căzuți în Primul și Al Doilea Război Mondial, în satul Fânațe. Sunt invitați să participe fiii comunei Band, cetățeni din comunele învecinate, oficialitățile județene. Festivitățile încep la ora 11, cu intonarea Imnului de stat, urmat de cuvântări din partea primarului, prefectului județului Mureș, consiliului județean, istoricul prof. dr. Vasile Dobrescu. Se va oficia un “Te Deum” și sfințirea monumentului, urmat de depuneri de coroane, onorul militar, un program artistic susținut de elevii din satul Fânațe, o masă festivă, iar după ora 15, un program folcloric susținut de artiștii locali alături de invitați speciali: Ionela Moruțan, Ciprian și Mihaela Istrate. O poetă, localnică, a scris cu această ocazie și o emoționantă Odă eroilor: “Pe vremea războiului/ S-o dus bărbații din Band/ În calea dușmanului/, Da-napoi nu s-o-nturnat/ Azi se-nalță către soare/ Monument în cinstea lor./ Pomeniți cu slavă mare/ Numele eroilor!/ Ion, Grigore și Vasile/ Toma, Gheorghe și Mihai/ Au căzut la datorie/ pentru strămoșescul plai./ De-ar putea Mureșu spune/ Cât sânge-o purtat pe val.../ Câți eroi fără de nume/ S-au jertfit pentru Ardeal./ Să nu-i uităm până la moarte,/ Pe toți cei care-au căzut,/ Pentru Sfânta libertate/ Și-au făcut din piepturi scut!”

La prima vedere vor fi cititori care sunt tentați să spună: “Ce mare scofală, să ridici un monument într-un sat!?” Din păcate, treaba cu monumentul de la Fânațe a fost destul de complicată. La început s-a depus o documentație la Ministerul Culturii, respinsă din lipsă de logică artistică, chiar dacă proiectul a fost făcut de un arhitect autorizat. S-a apelat apoi la doi artiști plastici, care nici ei n-au fost aprobați. Până la urmă s-a găsit un sculptor, Pop Gherasim, din Urisiu, care după patru încercări a reușit să fie pe placul comisiei și s-a acordat un aviz favorabil. Monumentul este din piatră, ridicat pe un postament, cu numele eroilor sculptate. Are greutatea de 5 tone, cu o înălțime de 2,5 metri, compus din 2 blocuri. Primul reprezintă trei generații: bunic, tată, fiu și sfânta cruce ortodoxă, iar pe corpul doi sunt săpate în piatră numele eroilor.

Atâta timp cât mai există primari în comunele mureșene, dornici să cinstească memoria celor care și-au dat viața pentru neam și țară, încă națiunea română este vie, puternică... Exemplul primarului din Band trebuie urmat în fiecare localitate mureșeană.

Lasă un comentariu