SECVENȚE (“ROMÂNIA EDUCATĂ”) III

Distribuie pe:

Patiserie, strada Înfrățirii. Căldură mare afară și în local. Pentru aerisire, ușa de la intrare deschisă spre stradă intens circulată de numeroase autovehicule, deschidere neprotejată cu plasă antiinsecte. Gazele de eșapament și praful din stradă se combină “armonios” cu aromele produselor, înainte de a se depune peste “delicatese”. Activitate deosebit de “igienică” acompaniată de zborul muștelor-gunoiere de pe un produs pe altul, răspândind microbi. Ce, mare lucru dacă își depun spurcăciunile peste “consumabile”? Poftă bună să aveți!

După sesizare, replica angajatului stupefiantă: “Nu avem ce face, e cald și nu putem sta cu ușa închisă”. Limitată judecata acestui individ (patron?). Ba, se poate și altfel, cineva să-i închidă ușa definitiv! Oare, pe baza căror principii sau “merite” se acordă autorizații de funcționare unor asemenea localuri de alimentație publică nefuncționale? Mai precis, de intoxicare publică! Funcționează fără instalații, sisteme de ventilație și climatizare? Sau pe bază de șpagă, relații de rudenie, etnice, convingeri politice, în pas cu “moda” actuală a coruptibilității? Cine își asumă responsabilitatea?!

“Market” - autoservire, tot prin preajmă. Legume, zarzavaturi, fructe (de peste hotare!), alimente, băuturi... Expusă la vânzare o caserolă cu afine. Intenționez să cumpăr. Fructe mucegăite. Afinele au fost “uitate” intenționat pentru “clientul nostru, fraierul nostru”, lozincă actualizată. Prezint “mostra” unui angajat care, tupeist și iritat, mi-a servit următoarea replică: “Dumneata (!) ai venit la cumpărături sau în control?” Cinic. Iată omul potrivit la locul... în care să nu mai faci cumpărături! Unde stima și respectul nu fac doi bani!

Oferte semnificative și diversificate pentru pâine și produse de panificație, lactate și brânzeturi, carne, preparate din carne și mezeluri. Oare dubițele care transportă asemenea produse, perisabile, sunt omologate pentru destinații speciale și dețin autorizații sanitar-veterinare valabile, vizate la zi? Se pare că, nu în toate cazurile sunt dotate cu sisteme frigorifice funcționale, nu sunt suficient ermetizate, personalul nu poartă echipament de protecție sanitară. Toate operațiunile de încărcare-descărcare le face șoferul. Recepția se face pe rampe insalubre, navetele cu preparate sunt manevrate prin alunecare pe căile de acces și pe dușumea până la rafturi, vitrine și dulapuri răcitoare, unde se etalează după ce au trecut printr-un mediu neigienic. Recepție de excepție. Superficialitate și indolență colectivă!

Îmi fac personal cumpărăturile și constat multe nereguli. Lactatele ambalate în recipiente de plastic (iaurt, smântână, sana) sunt etalate răsturnate, înghesuite, afectând calitatea acestora. “Fleacuri... estetice”, a fost verdictul unei vânzătoare, replică la sesizarea curentă. “Nu avem timp pentru nimicuri”.

Pâine și panificație. Ofertele producătorilor sunt diversificate, tot mai “tradiționale” din te miri ce amestecuri în compoziție (cartofi, tărâțe, secară, semințe, ceapă, varză). Recent, citisem undeva că, semințele prăjite sunt cancerigene. Nu contează, să fim sănătoși! Mi-e poftă de o felie de pâine cu urzici sau cu păpădie. Pâinea brutarului, pâinea bunicii, pâinea de... basme. În schimb, găsim pâine insuficient coaptă, nerumenită, deformată, aplatizată sau lipită în timpul coacerii, fără certificarea termenului pentru consum, cu miez mozaicat obținută din mai multe resturi congelate de cocă-aluat din import, pâine acrită și mucegăită după două zile. Calități dubioase. De neimaginat, să constați la intrarea în magazin, în timpul programului cu consumatorii, cum vânzătoarea mătură prin local, ceea ce este valabil pentru majoritatea “firmelor”.

Colgate, pastă de dinți. Tot un “market”. Nu reușesc să identific termenul de valabilitate. Pe ambalaj - cifre, coduri. Solicit explicații, lămuriri unei vânzătoare, care mi-a servit următoarele sfaturi: “Mergi dumneata (!) acasă, introdu în calculator codul de pe ambalaj și se afișează data expirării produsului”. Înțelept sfat, mă voi dota cu calculator. Bravos! Tupeu și aroganță fără limite! Face parte din tactica iresponsabilității!

Incredibil, dar adevărat. În urmă cu ceva vreme, într-o unitate comercială care vinde carne și preparate de la o “fabrică de carne” locală, am sesizat vânzătoarea că în vitrină viețuiește un muscoi-gunoier așezat pe produse. Doamna a pus mâna pe un cuțitoi (ca o macetă) și cu o dexteritate deosebită a secționat “invadatorul”, apoi a înlăturat rămășițele măcelului cu vârful cuțitoiului, a șters unealta ucigătoare în poala șorțului, continuându-și nestingherită activitatea ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic.

Iată ce persoane “calificate” activează în mod “civilizat” și “igienic” în cadrul comerțului cu amănuntul, prin unitățile autorizate, răspândite pe teritoriul urbei noastre. Rezultă că, rețeaua comercială este încadrată cu un personal nepregătit profesional, neavând cunoștințe minime în domeniul legislației care reglementează reguli ferme în acest sector, precum și din sfera protejării sănătății publice, de la angajat la angajator (patron) sau invers! De aceea, totul se face de mântuială, superficial, cu de-a-ndoaselea, adică ceva mai jos de spate! Se pare că și în acest sistem viciat din necunoaștere și indolență s-a produs o breșă periculoasă, ireversibilă!

Nu mă mir, din moment ce organele sanitar-veterinare care autorizează aceste activități, precum și cele care ar trebui să asigure protecția reală a consumatorilor, probabil, amețite de aroma democrației, își recrutează angajații dintre nevăzători!

Trăsături psiho-morale caracteristice individului contemporan!

Lasă un comentariu